Гените са много важни, но продължителността на човешкия живот зависи не само от тях. Начинът на живот, правилното хранене и редица други фактори понякога се оказват определящият фактор за дълголетието, пише ABC Fact. Ето няколко проверени теории как можем да "излъжем" годините.

Рецепти за дълголетие, скрити в нашето тяло


- Хапвайте по-малко, живейте по-дълго.
Преди почти тридесет години две независими групи от учени от Националния център за изследване на примати в Уисконсин и Националния институт по стареене в Дикерсън (САЩ) стартирали сходни експерименти. Те започнали да хранят примати с нискокалорични храни. Резултатите, получени след две десетилетия наблюдения показват, че нискокалоричната диета в зряла възраст позволява достигане на по-висока напреднала възраст, по-малка вероятност от заболявания като диабет, рак и др. Средно тези примати са живели с две до четири години по-дълго от останалите в контролните групи. Някои от тях дори надхвърлили с около един и половина пъти очакваната продължителност на живота, характерна за тези примати.
Изследователите предполагат, че тези резултати могат да бъдат приложени и върху хора.

- Терапевтично гладуване
Фастинг или периодично хранене стана актуално през 2018-19 г. при хора, които искат да отслабнат, при тези, които са вече над 50+ години или трябва да се справят с някое тежко хронично заболяване. Учени от Харвардското училище по обществено здраве в Бостън (САЩ), препоръчват периодично гладуване. Според скорошно проучване, временният отказ от храна подобрява процесите на енергиен метаболизъм в клетките и позволява по-дълго поддържане на добра форма. С други думи, редовното кратко гладуване забавя стареенето. Една от причините за бързото стареене е нарушение в работата на митохондриите, отговорни за протичането на енергията в клетките. С течение на времето митохондриалните мрежи се изменят и започват да произвеждат свободни радикали, които отравят клетките и нарушават метаболизма.
Ако периодично намаляваме броя на поетите калориите, митохондриите ще могат да работят по-дълго в правилен режим, което от своя страна ще забави промените, свързани със стареенето (защото клетките няма да страдат от действието на свободните радикали) и ще увеличат продължителността на живота.

- Движението е здраве
Ефективен начин да живеете по-дълго е да водите активен начин на живот и да се стремите да ходите колкото е възможно повече, казват учени от университета Макмастър (Канада). Tези, които прекарват половин час на ден във физически упражнения, са с 20% по-защитени от развитие на сърдечно-съдови заболявания, а рискът от преждевременна смърт в тази група е с 28% по-нисък. Ако времето за ежедневни тренировки е крайно недостатъчно, тогава можете просто да ходите много бързо.
След проучване на 50 хил. души, учените от Университета в Сидни са установили, че хората, които предпочитат по-бързите разходки са с 24 % по-защитени от преждевременна смърт. Тази разлика е още по-ясна сред възрастните хора - след шейсетте шансовете за смърт от сърдечен удар или инсулт са с 53% по-малки за тези, които ходят бързо.

Както са казвали древните гърци – „Ако искаш да си силен – бягай, ако искаш да си красив – бягай. Ако искаш да си умен – бягай.“ И се оказва, че са били прави

- Ученето е живот
През 2017 г. британски биолози решиха да разберат, доколко човешкият живот зависи от генетичните и от социалните фактори. Вече са открити много гени, които са пряко или косвено отговорни за процеса на стареене, но и са свързани с предразположеността към алкохолизъм, агресивно поведение, шизофрения и други фактори, които по някакъв начин съкращават продължителността на живота.
Оказа се, че очакваната продължителност на живота в голяма степен зависима и от нивото на образование. Всяка година на обучение в колеж или университет добавя допълнителни единадесет месеца към живота на човек. Учените смятат, че висшето образование помага на хората да се хранят по-добре и да не зависят от лошите навици. В резултат на задълбочен анализ върху стотици хиляди души от различни части на Европа, е установено, че почти всички вредни навици, които подкопават здравето, се определят не само от нашето ДНК. Отрицателният ефект, например на тютюнопушенето, бързо изчезва при преминаване към по-здравословен начин на живот.