Прекомерната хигиена разболява децата

Прекомерната хигиена разболява децата

Прекомерната хигиена е вредна за здравето на децата


Истината е в баланса. Къде е средата между Манията за чистота и „“Полезната мръсотия”? Факт е, че през 20-ти век много неща се променят в битието ни, както и в храненето. Затова не трябва да се изненадваме когато се появяват статии като тази, че бебетата не трябва да се къпят всеки ден, че трябва да оставим (да накараме!) децата да играят на вън в прах и в кал.

Немски специалисти са разтревожени от увеличаващата се честота на алергиите, затлъстяването и психосоматичните заболявания: „Имунната система на детето трябва да се среща с бактерии и вируси от околната среда. Когато това не се случва, защото децата ядат само стерилни продукти, не е чудно, че все някога имунната им система започва да работи против организма, разрушавайки здрави тъкани и причинявайки автоимунни възпаления“, твърди германският професор Радке, пише credoweb.bg.

deca igra navyn pix 1

Учеви от института „Роберт Кох“след проведено изследване стигнали до следния извод: сред децата и подрастващите рязко са се увеличили темповете, с които се разпространяват хроничният алергичен дерматит и глутеновата ентеропатия (заболяване, което се дължи на вродена или придобита непоносимост към белтъка глутен, циолиакия).

Според ръководителя на проучването, професор Михаел Радке причината е, че днес повече деца се раждат преждевременно, затова при тях е повишен рискът от развитие на хронични заболявания.

През последните 50 години броят на инфекциозните заболявания чувствително е намалял, отбелязват експертите, затова и имунната система на хората се е отучила да се бори с причинителите на инфекции и не може да защити организма от тях. Много изследвания показват, че децата, растящи в селски местности, доста по-рядко страдат от астма например отколкото връстниците им в градовете. Лекарите са убедени, че причината е в бактериите, с които едни деца се срещат постоянно, а други само в редки случаи. „Прекалената хигиена и страхът, граничещ с истерия, от опасността за здравето на децата заради мръсните ръце, нерядко са ирационални. Възможно е това да е една от причините за проблема“, смята проф. Радке.

Той е против кучетата в пясъчника и препоръчва спазване на елементарна хигиена, но според него, както и според много негови колеги, за децата е вредно да се унищожават абсолютно всички бактерии. Химическите средства за почистване на дома, които са предназначени да убиват всички микроби, също предизвикват тревога у медиците.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.