Косата разкрива колко сме стресирани

Косата разкрива колко сме стресирани
Стресът е причина за много болести. Главната причина е бумът в информационните технологии и забързаното ни ежедневието. Стресът е цена, която плащаме за нашето съвремие. Затова трябва да има достъпен начин по който да се определя нивото на стрес, за да вземем мерки, за да останем и да ни бъди.

Невробиолози от институт към Руската академия на науките разработиха неинвазивен анализ за установяване на нивата на кортизола, хормона на стреса, въз основа на изследване на косата на пациентите, съобщава ТАСС.
Специалистите разработили метода, като сравнили косите на хората с депресия с тези на здрави индивиди.
При жените с депресивни разстройства нивата на кортизола в косата били съществено по-ниски от тези при здравите дами на същата възраст. Колкото по-тежка била депресията, толкова по-малки следи от кортизол били откривани по споменатия метод.
По-рано нивата на кортизола се измерваха по съдържанието му в биологичните течности на човека и най-вече в кръвта. Но тези показатели съществено се изменяха в течението на деня. Разработеният от руските специалисти метод позволява много по-точно да се определи концентрацията на хормона на стреса

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.