"За скулптора формата е всичко и нищо. Тя е нищо без  духа, но с идеята е всичко "
Виктор Юго, 13-ти май 1885 год.На 28 0ктомври 1886 г. е официалното откриване на

Статуята на свободата

която се издига на малък остров на входа на пристатището на  Ню Йорк и приветства милиони имигранти, които пристигат в САЩ по море. Паметникът е подарък на САЩ от народа на Франция като  признание за френско-американския съюз по време на Американската революция и стогодишнината на американската независимост през 1876 година. . С течение на годините, Статуята на свободата става символ както на демокрацията, така и на международно приятелство.

Statue-of-Liberty-2


Всичко започва по време на вечеря  в Glatigny близо до Париж през 1865 година. Група френски интелектуалци обсъждали тираничния режим на своя император Наполеон III и  демократичното правителство на САЩ. Тогава решили да построят паметник на американската свобода и може би дори за засилване на  френските искания за демокрация в собствената си страна. На тази вечеря присъствал и скулпторът Фредерик-Огюст Бартолди. Той си представил статуя на жена, държаща горящ факел, който да разпръсква  светлината на свободата.

Идеята на  Бартолди става действителност след  21 години. Френските привърженици събрали средства за изграждане на статуята, но американците трябвало да  платят за постамента.

Така статуята е проектирана от Бартолди, който е искал тя да прилича на големия Колос на остров Родос. Историята разказва, че за модел на лицето на Лейди Либерти Бартолди е използвал това на майка си, а за тялото на статуята модел е била проститутка. В лявата си ръка статуята държи Декларацията за независимост, а  в дясната факел символизиращ Просвещението. В краката и лежат счупени вериги, които са символ на  осовбождението от тиранията.

Статуята на свободата  е кух колос, който се състои от тънки медни листове върху стоманена рамка. Сътрудник на Фредерик Бартолди  е  френския инженер Густав Айфел, който е отговорен за  рамката на паметника. Благодарение на гениалната конструкция, състояща се от медни плочи, свързани с метална рамка, статуята е достатъчно гъвкава, за да издържи на силни бури.

Статуята е  завършена през юли 1884г. Тя е транспортирана в САЩ   на  френския кораб, наречен "Isere" през юни 1885 г. Статуята е разделена на 350 парчета, които са опаковани в 214 касетки. Тя е отново сглобена в САЩ и е завършена на 28 октомври 1886 година. Проектирането и изграждането му са признати в момента като едни от най-големите технически постижения на 19-ти век. Паметникът е приветстван като мост между изкуството и техниката. Пиедесталът е  проектиран от американския архитект Ричард  Морис Хънт.

Най-големият проблем е бил  изграждането на постамента, който е трябвало да се финансира от самите американци. Факелът на статуята е бил изложен в Madison Square Park в продължение на шест години - от 1876 до 1882 г. - в опит да предизвика интерес и привлече  средства. Но постъпления започват да постъпват едва когато  издателя Джоузеф Пулицър публикува имената на онези, които са дарили пари за проекта. В крайна сметка, статуята е издигната 10 години късно, през 1886 г., когато е официално открита от президента Гроувър Кливланд.

Статуята на свободата е 46,5 м (151фута) висока(колкото 15 етажна сграда), а  с пиедестал достига 93 метра (305 фут). Стълбището вътре в статуята има 354 стъпки до върха, от който се открива прекрасна гледка към Ню Йорк.

statue-of-liberty-history