На 28 декември през 1869 г. Уилям Семпъл от Охайо патентова дъвката. От тогава много време е минало, дъвката е претърпяла много премени, но полулярността и става все по-голяма. Спомням си като малка майка ми даваше да дъвча борова дъвка, малки зрънца с приятен натурален вкус, с които се снабдявахме от аптеката. След това аз открих"Идеал" . Първоначално бяха без картинки и бели, а по-късно с картинки и цветни. Дъвчеш ги 10-15 минути и ставаха безвкусни. Години по-късно вече опитах и вкуса на дъвките от запад. Та политическите промени се отразиха на разнообразието и качеството на дъвката, но тя си остана все така обичана от малки и големи.


Дъвченето на дъвка се смята за най-разпространения навик в света. Около 100 хиляди тона дъвка се консумира всяка година. Повечето от нас са запознати с негативните аспекти от дъвченето на дъвка, когато я намерите на столовете, остена под бюрото или залепнала по тротоарите и нашите обувки. Въпреки това, има и много ползи от дъвките.

Проучванията показват, че дъвката може да има косвено, положително въздействие върху зъбната хигиена. Дъвка след хранене помага да се стимулира производството на слюнка и общия слюнчен поток. Слюнката помага да се отмие и неутрализира киселината, произведени от бактерии в плаката. Тази киселина е отговорна за появата на  кариес и лош дъх. Дъвките също могат да помогнат за намаляване на напрежението в ушите и синусите при движение на челюстите.

Популярно е мнението, че дъвченето на дъвка е вредно за зъбите. Въпреки това, много стоматолози (един източник, казва 90%!) вярват, че дъвченето на дъвка без захар след хранене всъщност е полезно за здравето! В действителност, Wrigley's Orbit дъвка без захар е първата дъвка без захар, която е получила акредитация от Британската стоматологична асоциация (БДА) като признание за приноса и за добро орално здраве.

Ползите произтичат от факта, че зъбния кариес се появява когато важни минерали от зъбния емайл се разтварят от киселини, произведени от бактерии в плаката. Зъбите са най-уязвими, непосредствено след храна когато киселина може да се повиши драстично.

Въпреки това, дъвките премахват тези киселини в рамките на минути, като по този начин забавят появата на кариес. Една от причините за това е, че дъвченето може да стимулира производството на слюнка до десет пъти, като по този начин прочиства бактерии от устата. Освен това, слюнката съдържа водородно- въглеродни  йони, които служат за неутрализиране на киселините.

Слюнката съдържа минерали като калций, фосфор и флуор - всички компоненти на зъбния емайл, които могат да бъдат усвоени и така да помогнат при начален кариес, а също и укрепване на зъбния емайл.От друга страна, дъвките обикновено съдържат подсладител. Дъвките, които съдържат захар могат да бъдат вредни за зъбите. Захарта е гориво за бактериите в устата. Дъвките, съдържащи захар, може дабъдат вредни за зъбите,ако се дъвчат много често или се отстраняват от устата твърде скоро.

Всъщност, проучванията показват, че ако човек дъвче дъвки, съдържащи захар,то те  трябва да се дъвчат най-малко 15 до 20 минути. След този период, захарта е изчезнала, но слюнката е достатъчно стимулирана, за да изплакне захарните остатъци.
Има редица подсладители, които да  могат да помогнат при предотвратяването на кариес и  намаляването на киселините в устата. Ксилитол, естествен подсладител, който се намира в много плодове и зеленчуци, изглежда и e с вкус като захар, но без нейните отрицателни странични ефекти. Дъвките,които съдържат високи нива на ксилитол помагат срещу кариесите чрез създаване на нежелана среда за бактериите.
Те губят способността да се залепват върху зъбите, да колонизират и да  се преврънат в зъбна плака.

chewing_gum_0901

Източник:

http://worldental.org/gums/benefit-of-chewing-gum-on-teeth-health/39/