Има жени, които остават в историята. Французите неслучайнo казват - Търсете жената! Cherchez la femme!


Такава жена е и Мадам Помпадур

Маркиза де Помпадур (Жанна-Антоанетта Пуасон) е родена на 29 декември 1721 г. Запознава се с краля в Париж в  City Hall на 28 февруари 1745 г. Любопитно, но кралят й обръща внимание когато тя е с маска. Поведението и пластиката на тялото на момичето го привличат.

Скоро я прави своя официална фаворитка, а на нейния съпруг е дадена почетна длъжност и добре платена. Тя има остър ум и бързо подчинява краля на своите желания. Външната и вътрешната политика на кралството е в нейните ръце. Избира в обкръжението на краля свои доверени хора.

По нейна воля е назначен за маршал на Франция херцог Ришельо, за министър на външните работи херцог Шуазел, за министър на финансите Машо. Тя кара краля да подпише неизгоден договор с Австрия.

Личните й разходи са огромни. Тя е законодателка на модата на своето време.

Дейността на мадам Помпадур предизвиква възхищението на двора, но е осъждана от народа. От друга страна тя е покровителка на културата и изкуството. Помага на много от енциклопедистите, отделя пари за учени, художници и писатели.

Дружи с Дюкло и Мармонтел, който пише либрето за опери. Организира производството на порцеланови изделия, които се отличават с необичаен розов цвят. В нейна чест са нарчени Rose Pompadour.

Благодарение на нейните усилия в двореца във Версай се създава амерен театър в която маркизата често изпълнява роли. Полага усилия и за организация на Военна школа за децата на дворяните.

Феномен на задкулисното управление на маркиза де Помпадур е формирането на френската култура.

Картината е на François BoucherluvreПариж City Hall