Ден на авиацията и космонавтиката

Ден на авиацията и космонавтиката
С възглас "потеглихме" Юрий Гагарин се отправя към неизвестните  дотогава за човека пространства преди половин век. "Земята е синя и  много красива", възкликва той, когато наблюдава нашата планета от  височина 200 километра.Полетът на първия космонавт продължава 108 минути, достатъчни за една  обиколка около Земята.


‎108 минути, които промениха света





Днес, 12.04.2011  се навършват 50 години от историческия полет на Юрий Гагарин. Това е денят на авиацията и космонавтиката (Space Probe Day). Особен ден - триумф на човешката мисъл и на науката, признание на труда на всички, които са се посветили и обичат небето над нас и космоса, част от който сме.

На 12 април 1961 г. Юри Гагрин на космическия кораб "Восток" за първи път извършва орбитална обиколка на Земята и открива епохата на пилотираните космически полети.

Полетът придължава само 108 минути и е началото на усвояването на космоса. Днес ние виждаме и ползваме резултите от поразителните успехи на космическата техника - около Земята са в орбита хиляди кослически станции, спътници, кацания на Луната и Венера. Комуникационните и метереологичните спътници са в орбита. Няколко космически апарата напуснаха пределите на Слънчевата система в търсене на извънземна цивилизация.

На 4 октомври 1957г. в околоземна орбита е изведен първият в света изкуствен спътник на Земята и тогава се отбелязва Световната седмица на космоса.

Първи, август 1960, в космоса летят кучетата Белка и Стрела, които извършват пърия полет с връщане на Земята.



"Аз съм свой, другари, свой!", са първите думи на Гагарин, след като стъпва отново на Земята пред слисаните погледи на лесничейската съпруга Анна Тахтарова и нейната 6-годишна внучка Рита.

"Хора, да пазим и умножаваме тази красота, а не да я рушим!",


възкликва първият космонавт, след като вижда родната планета от люка на "Восток-1".

 

От 1962 г. денят, в който Гагарин напусна Земята и се върна обратно, е обявен за Международен ден на космонавтиката.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.