Детски изобретения, променили света

Детски изобретения, променили света
Kid Inventors’ DayВсяка година на 17 януари в света се отбелязва Денят на детските изобретения или Ден на децата изобретатели (Kid Inventors’ Day). Символично датата е избрана да е рождената дата на един от най-видните американци – държавен деятел, дипломат, учен, изобретател, журналист – Бенджамин Франклин (Benjamin Franklin, 1706-1790). Интересното е, че своето първо изобретение той прави на възраст от 12 години -  това са плавниците. Други негови открития са люлеещият се стол, затворената фурна, медицинският катетър, гръмоотводът и бифокалните очила.

Детски изобретения, променили света


Брайловата азбука, светкавичният тест за рак и батутът - вярвате или не, зад тези изобретения стоят деца. Водени от необременената си мисъл и голямото любопитство, те са направили открития, които използваме всеки ден. За изобретения направени от деца, които се използват и днес в света разказва Нова Телевизия.


Брайловата азбука за незрящи е измислена в началото на XIX век от французина Луи Брайл, който по това време бил… на 15 години! Той изгубил зрението си в детските години при инцидент. Всъщност, всичко тръгва от Валентин Аюи.

През 1771 г. той става свидетел на жестока подигравка със слепи на религиозен фестивал. Те носят нелепи конусовидни книжни шапки и големи картонени очила. Казали са им да свирят на инструментите си, поради което се получава страшна какафония.

По-късно той дава монета на млад просяк, който я разпознава само чрез докосване. Това е 12-годишният Франсоа Льозьор, който се превръща и в неговия първи ученик и се научава да чете по релефни букви от дърво. Впоследствие Брайл доразработва системата.

15-годишният Джак Андрака откри метод за ранно откриване на рак. Повод е чичо му, който умира от рак на задстомашната жлеза. Тестът е 168 пъти по-бърз, 400 пъти по-точен и 26 000 пъти по-евтин от досегашните варианти.

Логично е батутът да е измислен от гимнастик. Но знаехте ли, че този гимнастик е бил едва 16-годишен? Изобретението на Джордж Нисен почти не е търпял промени от създаването си в началото на миналия век.

Телевизията дължи много на Фило Фарнсуорт. Той бил само на 15 години, когато представил на учителя си проект за предаване на картина от разстояние. После разработил и вакуумна тръба за създаване на изображение. През 1927 г. той пръв осъществява предаване на електронно изображение – хоризонтална линия.

Устройството с хора със слаб слух Good Vibrations е дело на 14-годишния Джона Кон. То преобразува звуковите вълни във вибрации, които могат да бъдат усетени. Така хората с проблеми могат да слушат музика.

18-годишната Ейша Кхаре разработила нов вид акумулатор за мобилни телефони. Те зареждат само за 20-30 секунди и издържат дълго време.

Малъри Кивман от САЩ е едва на 13 години, когато измисля своя лек срещу хълцане. Това е близалка със захар и ябълков оцет. Изобретението се казва «Hiccupops». Откритието дошло през лятото на 2010-а, когато Малъри била споходена от упорито хълцане, срещу което не помагало нищо.

Изобретателят на самосвалa-играчка е Робърт Печ. Когато бил на 5 годинки, той сам go изработил от кутии за обувки, капачки и пирони. Идеята дори била патентована през 1936-а. По това време самосвали вече имало, но никой не се сетил, че те могат да бъдат интересни и на децата.

Роботът за измерване на помещения е дело на 13-годишния Максим Лема от Лвов. Машината може да замести инженерите в тази сфера. Тя сканира помещението, измерва площта, съставя скица и чрез радиосигнал предава данните на компютър.

Всички сме изпитвали неприятната болка от махането на бинтове или лепенки. Но едно 8-годишно момиченце решава да измисли средство срещу нея. В чудотворния лек на Алана Майерс се съдържа сапун, лавандулово масло и вода.

Честър Гринуд е на 15 години, когато изобретява наушниците. Годината е 1873-та. Момчето обичало да кара кънки и помолило баба си да пришие две парчета кожа към тел, за защита от студа. По-късно са създадени още приложения на този практичен предмет, например за защита срещу силен шум.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.