Премиера на "Бонбониерата" от Яница Радева

ЗА СЪБИТИЕТО

Премиерата на книгата "Бонбониерата" ще се състои на 7 юни 2011 г. от 18,00 ч. в Orange Center на ул. "Граф Игнатиев" № 18.

На 7 юни за книгата ще говорят Емилия Дворянова и Ани Бурова. А гласове на герои от текста, ще изрече Евгени Енчев.
 

ЗА КНИГАТА
Книгата е дебют в прозата за Яница Радева, с който тя се причислява към многото в последно време поети, посягащи към белетристиката. Дали тук личи поетическият опит на авторката? Като че ли да - във вкуса към детайла и една специфична лаконичност, която умее да нагнетява смисъла, без директно да го изказва.
Из „Литературен вестник”
 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОТКЪС

Тинка разбра, ще трябва да пусне гласа, да го извади от там, където го беше затворила тази сутрин, още не беше говорила почти с никого, не бяха обсъждали някого с колежката, не бяха се скарали още с колегата за това, колко отворен ще бъде днес прозорецът, и още купища други неща, които изглаждат гласните струни, настройват ги като струните на музикален инструмент – защо не цигулка, казват, че цигулката звучи като човешкия глас. И тя така трябваше да извади гласа си от калъфа на гърлото, да го отвори, да го настрои на най-състрадателните ноти, на най-плачещите, не, плачещи не е добре, други трябва да бъдат, да масажират болката днес повече от всякога, да я изсмучат, но как да каже, когато се наложи, името, написано с ръкописни букви, дори красиво, това име вече си няма притежател, то е бездомно име, осиротяло, как да го изрече с най-спокойния глас, който като да казва, че нищо страшно не е станало, щом – всеки разбира – нещо необратимо е дошло, разкъсало е спокойната обвивка на деня и ни е пренесло в друго пространство, улиците вече са други, утре дори президентът на републиката ще стъпи по цветните им плочки, ще влезе в болницата на нашия забравен дори от гражданите си град, ще приближи до пострадалите, ще им каже нещо, някоя дума, а думата какво ли значение има сега, сега трябва да произнесе името, така, като че не е безвъзвратно загубен притежателят му.

ЗА АВТОРА
Яница Радева е автор на книгата с поезия „Друг ритъм” (2003) и на прозаичната книга „Бонбониерата“ (2011). Носител е на множество награди от национални литературни конкурси, по важните от които са Славейкова награда (2009) и Първа награда от конкурса за разказ „Яна Язова” (2009). Участвала е в семинара по творческо писане на фондация „Елизабет Костова” (2009). Нейни творби са отпечатвани в списанията „Алтера” (2006), „Литературни Балкани” (2009), “Ах, Мария” (2009), “Следва” (2010), “Море” (2010), хърватското списание „Роezija“ (2009). Публикува в „Литературен вестник.” От 2010 г. е докторант по нова българска литература в СУ „Св. Кл. Охридски”.