Теменужки или още Африкански виолетки (African Violet) са сред най-лесните за отглеждане цъфтящи стайни растения. Те цъфтят през цялата година с малко усилия. Може да се избере от стотици разновидности и форми, някои от които с пъстра листна маса и в различни цветове. Африканските виолетки обичат топли условия и филтрирана слънчева светлина. Избягвайте да поливате с вода листата им - студената вода може да причини грозни кафяви петна. Ако има изсъхнали листа или такива, които са омекнали ги отрежете.

Може лесно да имате ново растение като се отреже едно листо и се сложи във влажна почва за да пусне корен.

temenuzki lora 2009 1

Защо обичаме теменужките - Ако имате светъл прозоре на който да го сложите това цвете може да цъфти през цялата година. Цъфтят в почти всички цветове и може да се подбере в цвят, който отговаря на декора на стаята. Това е и сантиментално цвете, напомня за нашите баби и създава специално усещане за приемственост.

    Име: Теменужки, African Violet, Saintpaulia

Условия за отглеждане: Средна до ярка светлина, 18-25 градуса, поддържайте почвата равномерно влажнаNeli Kirilova Pencheva i za temenujkite kakvo e vajno da se znae.....na men mi podariha tukmo tova cvete predi nqkolko dena i oshte ne sum sigurna kakvo da go pravq...obicha li slunce i voda...mai ne..

 

Lora Simeonova-Chilikova аз имам това цвете, и успях да го накарам да цъфне втори път, полива се само в чинийката на саксията, обича топло по мои наблюдения, не е на пряка светлина, нито пък на затънтено място

 

Karen Zuchero Finken So beautiful!!!

 

Violeta Miteva neobi4a mnogo voda,zatova triabva da se poliva umereno v 4iniikata

 

Катя Костадинова Страхотни са :) Малки и нежни :)

 

Недялка Станева Нежна като теменужка е най-добрата моя дружка...

 

Zhana Deleva нежността и красотата им могат да разтопят и най-леденото сърце!