Айфеловата кула

Айфеловата кула

Айфеловата кула  Tour Eiffel


Айфеловата кула  е символ на Париж, една от най-известните сгради в света, притегателен център за много хора за да се изкачат по нея и да видят града на светлините от различна височина. Красива е Айфеловата кула  и през деня и през нощта. Вечер на Монматр могат да се видят хиляди туристи, които наблюдават светлините на кулата и се опитват да ги заснемат.

Казват, че във френските филми от прозореца винаги се вижда Айфеловата кула...  Мисля, че Мопасан бе казал, че това е най-грозното творение в Париж. И за да не я вижда си пиел кафето в нея...
В интерес на истината не се вижда от всеки прозорец. Но светлините на Париж са нещо, което си заслужава!

Началото на строежа е поставено на 26 януари 1887 г. Айфеловата кула е построена за по-малко от 2 години, като символ на Световното изложение през 1889 година, с което се отбелязва стогодишнината от Френската революция. Осветена е на 31 март и отворена на 6 май. Нейният архитект е Густав Айфел, автор и на други известни постройки като Статуята на свободата, Виадукта в Гараби (Кантал), Гара Нюгати в Будапеща (Унгария).

Когато преди 125 години започва изграждането на Айфеловата кула парижани далеч не попадат в плен на любовта от пръв поглед - описват я като безполезно чудовище, ограбило красотата на френската столица.
Първоначалната идея предвиждала 20 години след построяването си кулата да бъде демонтирана.

Желязната конструкция, издигаща се на Марсово поле, оцелява благодарение на комуникационната си стойност и се превръща в един от най-прочутите монументи в света, привличащ милиони туристи всяка година.


Наричана "Желязната дама", Айфеловата кула е вдъхновявала певци, поети, художници и хора на киното. Нейни миниатюрни копия красят милиони домове по света. Едно от нещата, които можете да си купите от иличните търговци е ключодържатели - малки копия на айфоловата кула - цената е символична 2-3 евро за 10, но когато се върнете от своето пътуване до Париж ще имате малък подарък за всеки.

Айфеловата кула днес е висока 324 метра заедно с антената, монтирана през 1957 г. При покачването на температурите височината й може да се увеличи с 18 сантиметра заради разширяването на метала.

Близо 20 000 крушки осветяват конструкцията и я превръщат в спиращ дъха на туристите обект.


През 1983 г. на втория етаж на емблематичния паметник отваря врати гастрономическият ресторант „Жул Верн“, което позволява на туристите да се насладят на типичната гурме френска кухня на 125 м над земята.

През 1985 г. Айфеловата кула започва да осветява нощното небе над Париж всяка нощ. Сложна система от прожектори, които подчертават уникалната й метална структура, се превръщат във вдъхновение и за други градове, които осветяват своите емблематични сгради.
Светлините на Париж се превръщат в емблема на града.

Всяка година „Желязната дама“ се посещава от 7 милиона туристи, а от 1889 г. броят на посетителите е надхвърлил 300 милиона души от цял свят.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.