В Лондон на 30.08.2012 г бе церемонията по откриването на XIV Пара олимпийски игри в Лондон.

На церемонията, която се проведе на Олимпийския стадион на който по-рано бяха порведени откриването и закриването на XXX Олимпийски игри, присъстваха повече от 80 000 човека

В шоуто участват повече от 3 000 доброволци, 100 деца, 100 професионални актьори.


Откриването на церемонията бе направено от известния физик Стивън Хокинг, който е прикован към инвалидна количка. „Гледайте към звездите, а не в своите крака. Бъдете любезнателни!“ – казва към събралите на стадиона в своето обръщение.Почетен гост на мероприятието е и южноафриканският бегач с ампутирани крака Оскар Писториус, който остава без крака в ранно детство. Писториус е първият спортист с ампутирани крайници, който се преборва за правото да участва в Олимпийските игри. На Олимпиадата в Лондон той участва в бягане на 400 м и щафета 4х400 м.

Официалното начало а Параолимпиадата бе направено от кралицата на Великобритания Елизабет II. На церемонията по откриването присъстваха и други членове на кралското семейство като принц Уилям и съпругата му Катрин.

Параолимпиадата в Лондон е най-голямото такова състезание. В него в продължение на 11 дни ще участват 4 000 спортисти от 165 страни и ще се борят за 503 комплекта награди.

 

 

Фото london2012.com