Учените могат да предсказват развитието на любовните отношения


Всеки от нас някога се е влюбвал.  Някой дори се влюбва в този момент. Но на никого не му е идвало и на ум, че учените могат да определят продължителността на нашите най-съкрвени отношения. В резултат на проведено изследване става ясно, че в главния мозък на хора, които се срещат дълго време възникват определени изменения, които е възможно да се запишат при сканиране.

Неврофизиолози са се постарали да определят това чрез експеримент дали ще се развият отношенията в продължение на 3 години на няколко двойки. За целта показвали на партньорите снимки и ги молели да си спомнят някои епизоди от техния съвместен живот. В този момент сканирали техния мозък със специален прибор. Повишената активност в орбитофронталната зона на главния мозък показвала, че тази двойка я очаква бъдеще заедно в любовните отношения. Този участък от главния мозък е отговорен за оценяване поведението на околните, а също така за критика и наличие на собствено мнение

Факт за достоверността на проведения експеримент е че учените са провели експеримента след 3 години , отново са се срещнали с двойките за да изяснят дали тези на които са предсказали, че ще бъдат заедно са наистина заедно. Оказало се, че е така, двойките били заедно.

Учените също са достигнали до извода, че дългосрочните отношения могат да възникнат при тези двойки, в които партньорите изпитват силни чувства един към друг, но и умеят да сдържат своите емоции.

 

Източник «The Daily Mail».