Световен ден за борба с остеопороза

Световен ден за борба с остеопороза

 20 октомври е  Световен ден за борба с остеопорозата


Болестта, наричана "тихият крадец", причинява повече от 9 милиона фрактури годишно в световен мащаб. Остеопорозата често е смятана за болест само при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на диагностиката и лечението на заболяването.

Остеопорозата е състояние, при което костите стават по тънки и порести, намалява се здравината им, което води до повишен риск от счупване. Най-честите места на фрактури  са китката, гръбнака, рамото и бедрото.
Остеопорозата може да се развие във всяка една възраст. Засяга, както жените, така и мъжете. "Тихият крадец", защото загубата на костната тъкан е без симптоми. Остеопорозата може да доведе до обезобразяване, понижено самочувствие, намаляване или загуба на подвижност.

Намаляването на костната маса се среща при все по-млади хора.

Движението на открито и здравословното хранене са ключови за профилактиката на остеопорозата. При вече открито заболяване, то трябва да се следи от лекар специалист.

Здравословно хранене при Остеопороза


osteoporoza zheni

Остеопорозата  е социално заболяване и правилното хранене е основна мярка за профилактиката й. Правилния избор на здравословен живот е залог за здрави кости в бъдеще.


Близо 400 хиляди жени в България страдат от понижена костна плътност. Едва около 3% от тях се лекуват от остеопороза.

Остеопорозата е заболяване на костната система, характеризиращо се с ниска костна маса и промени в микроструктурата на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите и склонност към фрактури. Дълго време заболяването протича безсимптомно и едва в напреднал стадий - обикновено когато вече има остеопорозна фрактура, болният разбира за своето страдание, а след първата фрактура рискът от следващи остеопорозни фрактури рязко се увеличава. Причините за остеопорозата и при двата пола са в основата си хормонални, като жените страдат по-често от мъжете. Всяка трета жена и всеки осми мъж в света получават остеопорозна фрактура през своя живот.
Остеопорозата е значимо социално заболяване, чието нелекуване води до тежки фрактури с висок процент инвалидизация и дори смъртност, споделя доц. Михаил Боянов, председател на Асоциацията по клинична денситометрия. Според него специалистите трябва да убедят държавата да направи лечението на остеопорозата достъпно за повече хора:
България е единствената страна в ЕС, в която лечението на пациентите с остеопороза се реимбурсира едва 25%. За сравнение с Румъния, лечението на болестта се реимбурсира 50 на сто, в Италия, Словения и Германия 100 на сто.

Речник реимбурсация - връщане, възстановяване, плащане (на пари) обезщетение (към някого) за нанесени щети или загуби, или вече изразходвани пари. МЗ иска увеличение в процента на реимбурсация на лекарствата за децата с увреждания

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.