Ден против тормоза в училище

Ден против тормоза в училище

Ден на розовата фланелка – Ден против тормоза в училище


Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците  носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Какво да направите, ако детето Ви е тормозено от други деца?

През 2015 г. датата е 25 февруари.

Психологът Панайот Рандев коментира за БНР проблема. Въпреки нашите усилия само около 5% от училищата се включват. Инициативата се основава на активността на учениците. Български изследвания показват, че около 25% от българските ученици са били обект на тормоз през последния месец. Това са над 200 хиляди деца. Според официалните институции случаите са около 100. Хиляди пъти разлика. Причината не е само в методологията. Те оценяват само докладваните в полицията. А всеки ден в училищата има тормоз. Тормозът като психологически ефект има по-дълготрайни последици. Това е въпрос, който трябва да се обсъжда.

Панайот Рандев отбеляза, че има кампании за това, но методите са неефективни. Очакваме на 25-и поне една розова лентичка да си сложат в училище. Поне това може да се направи. По-важно е дали си направил своята малка крачка. Всеки, който се чувства съпричастен, от министъра и президента до учениците, да си постави розова лентичка на ревера.

Историята: Всичко започва през 2007г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел. Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следващата година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише  „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.  Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят.

За първи път в България се отбелязва през 2012г. През 2014 г. Световен ден за борба с агресията в училище. На снимката Ученици от училище “П. Р. Славейков” Видин, 2014 г.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.