Последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците  носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Какво да направите, ако детето Ви е тормозено от други деца?


През 2016 г. датата е 24 февруари.

Националната кампания "Да бъдеш баща" подкрепя със специална инициатива Международният ден срещу тормоза в училище. Под надслов „Мъже срещу тормоза: на нас ни пука за нашите деца“, кампанията "Да бъдеш баща", която обединява 10 непривателствени организации, ще призове на този ден всички бащи и важните за децата мъже в българските училища да сложат розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка и да кажат „НЕ“ на тормоза

"Вярваме, че силата на мъжа може да е съзидателна, а не разрушителна, и защото искаме децата в училище да усетят подкрепата на мъжете до себе си. Искаме да дадем възможност на мъжете в България да покажат, че имат силата „да им пука“ – например като надуват и пукат балони заедно с децата се, като напишат заедно с тях послания срещу тормоза, танцуват с децата, участват във флашмоб или се включат в подписка…".

mencare 2016

Инициативата за Международен ден, в който вниманието се поставя върху проблемите на насилие и тормоз в училищата започва през 2007 г. от идеята на две момчета в Канада да застанат зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден ги раздават на всички в училището, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Както си стоят във фоайето на училището и раздават тениските, влиза и момчето, тормозено заради цвета на своята блуза „Изглеждаше, сякаш огромен товар падна от плещите му“, спомня си Травис Прайс.

За първи път в България се отбелязва през 2012г. През 2014 г. Световен ден за борба с агресията в училище. На снимката Ученици от училище “П. Р. Славейков” Видин, 2014 г.

Национална кампания „Да бъдеш Баща“ води началото си от 2013 г., когато 10 неправителствени организации се обединяват около целта общественото внимание да бъде насочено върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето.