Антропоцен - епохата на човека

Антропоцен - епохата на човека
 

Антропоцен - Това е ново име, дадено на нова геологична епоха, която се определя от огромното човешко въздействие върху планетата.

Терминът „антропоцен" бе създаден преди десетина години от холандския химик Паул Крутцен, един от носителите на Нобелова награда за откриването на въздействието на озоноразрушаващите съединения.

Антропоценът, или Епохата на човека, в която активността му започва да изменя състоянието на екосистемите на Земята, започва през 1610 г. Това твърди ново изследване. Подробности за него са публикувани в списание "Nature ". Те вярват. че Антропоценът започва с пристигането на европейците в Америка - без съмнение то е оказала безпрецедентно влияние върху планетата, полагайки начало на нова ера от развитието й.

karta na sveta

Други изследователи твърдят, че Индустриалната революция и ядрените опити маркират най-добре началото на Антропоцена. А трети - че точното начало на тази епоха може да се определи едва след хиляди, дори милиони години.

Геолозите разделят историята на Земята на части, в които тя значително се е променила. Причините за промяната може да са различни - движение на континентите, голям удар на астероид или значителна климатична промяна.

Формално, хората все още се намират в епохата на Холоцена. Тя започва преди 11 500 години с края на Ледената епоха. Сега обаче учените смятат, че човечеството е фактор, драматично изменил състоянието на планетата ни.

Човешкото въздействие върху света е станало много по-очевидно през последните 150 години, отчасти защото размерът на населението се е учетворил до почти 7 млрд. души. „Моделът на растеж на човешката популация през XX в. е свойствен по-скоро за бактерии, отколкото за примати" - пише биологът Е. О. Уилсън. Той е изчислил, че човешката биомаса вече е около сто пъти по-голяма в сравнение с който и да било друг вид едри животни, крачили някога по Земята.

За да посочват с точност тази нова фаза на промяна, те търсят ясен сигнал, назоваван "златен шпайк". Той се издирва в исторически скали, седименти или ледове.

Международна научна група за изследване на епохата разглежда доказателства и ще определи с точност началото й следващата година. Геолозите разделят историята на Земята на части, в които тя значително се е променила. Причините за промяната може да са различни - движение на континентите, голям удар на астероид или значителна климатична промяна.

Формално, хората все още се намират в епохата на Холоцена. Тя започва преди 11 500 години с края на Ледената епоха. Сега обаче учените смятат, че човечеството е фактор, драматично изменил състоянието на планетата ни. И за да посочват с точност тази нова фаза на промяна, те търсят ясен сигнал, назоваван "златен шпайк". Той се издирва в исторически скали, седименти или ледове.

"Търсим го - истински момент във времето, който може да покаже кога се е променила цялата Земя. Ако разгледате пълната, невероятна линия на геологическо развитие на Земята, вече сме определили почти всяка граница по този начин", посочва професор Марк Мейслин от Университетския колеж на Лондон. Изследванията му предполагат, че Антропоценът е започнал през 1610 г. и пристигането на европейците в Америка има решаваща роля за встъпването в новата епоха.
Геолозите наричат епохата Антропоцен, защото тя е резултат от човешката дейност, а следите от нея ще са видими и след милиони години, обяснява доктор Колин Уотърс.

Това е степента, до която човечеството има ефект върху планетата и как се променя околната среда. Оставяме нещо като следа върху седиментите, които се акумулират на планетата и някой ден, след милиони години, ако тогава още има геолози, които да изследват тези следи, ще видят промените, които сме нанесли върху околната среда на планетата.

За начало на ерата изследователите приемат периода около петдесетте години на миналия век, когато човешката дейност рязко се ускорява, започва по-активна консумация на природни ресурси и замърсяване на околната среда. Тогава започва и повсеместното разпространение на технически материали като алуминий, бетон и пластмаса. Това са и годините на първите опити с атомни оръжия, които разпръсват радиоактивни материали по целия свят.

Учените ще предложат на Международната комисия по стратиграфия да приеме ерата като част от историята на света.

Използвана и статия "Антропоцен - епохата на човека" на National Geographic

Карта: BBC

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.