Кърменето

Кърменето
Днес темата за кърменето на децата е актуална. Въпросът е къде и как да се кърми на обществените места.

Вместо увод, започваме с най-новото изследване, което е посветено на кърменето.

Кърменето повишава интелекта на детето


Изследването е на учени от Федералния университет на Пелотас, Бразилия. Майчината кърма остава най-добрата храна за бебето, има много предимства в сравнение и с най-съвременните адаптирани млека. Дори най-скъпите аналози на майчината кърма отстъпват, когато става въпрос за хранене на здраво дете.

Учените са направили анализ на храненето на 3 500 души, които са родени в Бразилия през 1982 г. На възраст от 30 години, участниците попълнили тест, предназначен за оценка на нивото на интелигентност. В допълнение, доброволците разказали на изследователите за техните доходи и ниво на образование. Изследователите открили: при участниците, които са били кърмени в продължение на година, IQ е било 4 пункта по-високо. Те са учили по-дълго, като някои от тях имали дори по две образования и печелили с $ 104 повече на месец, отколкото тези, които са били кърмени сравнително кратко време, или не са кърмени изобщо. Резултатите не зависят от социалния статус на семействата на доброволците. Вероятно има влияние върху нивото на интелигентност на докозахексаенова киселина (DHA  -полиненаситена незаменима Омега–3 мастна киселина), която се открива в кърмата. Публикацията е в The Independent.

Достатъчно ли е едно дете да бъде кърмено за да бъде успешен човек? Не, не е достатъчно, защото какъв ще бъде човек в много голяма степен зависи от семейството, средата, приятелите. Това, което е сигурно, че ако се кърми детето става по-здраво и може би по-умно. Но много повече то се нуждае от любов и грижи.


kyrmene ivelina cholakova

Колаж Ивелина Чолакова


Каква е ситуацията? Майка, която е кърмила бебето си в мол в София, ще съди управата на търговския център за дискриминация на основата на пола. Според управителите на мола гледката на кърмещата жена възмущавала клиентите на центъра. Тази новина предизвика и различни мнения в социалните мрежи.

Защитата на Деница Панайотова поемат двете адвокатки от Българския хелзинкски комитет (БХК) Адела Качаунова и Даниела Фъртунова.

В интервю за БНР " Фъртунова каза: Моето обяснение е, че много хора приемат  кърменето за неестествено и поради това се опитват да ограничат жените да стоят вкъщи, да го правят по начин, по който да не разкриват гръдта си. Това са доказателства, че става въпрос за полова дискриминация. Това е женомразство. Повечето жени, които кърмят на обществено място, казват, че не са срещали коментари, но това, което виждаме в социалните медии, показва, че има един неизговорен дебат, една скрита омраза и неразбиране, че именно случката в мола показва незрелостта на нашето общество. Искът вече е подаден в съда, каза адвокатът.

Какво е вашето мнение по темата? За или против кърменето на обществено място сте?

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.