Слънчево затъмнение

Слънчево затъмнение

Слънчево затъмнение


На 20 март 2015 г. предстои да наблюдаваме първото за годината слънчево затъмнение. От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория Рожен.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви. Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана оттам ще е 2 м и 46.9 с., а частичното затъмнение ще продължи близо 4:10 часа.

За София частичното затъмнение ще започне в 10:42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути. По време на максималната фаза на затъмнението в 11:49, близо 53% от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

Annular

Как изглежда непълно слънчево затъмнение


Пълните слънчеви затъмнения дават на астрономите уникалния шанс да бъде наблюдавана най-близката до Слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на слънчевата повърхност. При всяко пълно затъмнение слънчевата корона изглежда по различен начин в зависимост от моментната активност на Слънцето. Освен снимки на короната и протуберансите в оптичната и инфрачервената област, могат да бъдат получени спектрални и поляриметрични наблюдения.

Всяка година имаме между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновено е възможно само от много малка част от земната повърхност. Изучаването на Слънцето и на процесите в слънчевата атмосфера е сред основните научни направления в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН. За съжаление наблюденията на предстоящото на 20 март пълно слънчево затъмнение са възможни само от трудно достъпен район, в който по това време на годината атмосферните условия обикновено не са благоприятни за астрономически наблюдения. Тези обстоятелства ще възпрепятстват организирането на научни експедиции с тази цел.

Наблюдаването на слънчевото затъмнение носи опасност за зрението. При наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори, ползвайте специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението. Обективите или окулярите на използваните от Вас бинокли, зрителни тръби или телескопи трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.