Причини за импулсивно поведение

Причини за импулсивно поведение

5 причини за импулсивно поведение


Иска се воля за да контролираме импулсивното си поведение. Когато упражняваме самоконтрол, използваме ограничен резерв от воля, който с времето се изчерпва, подобно на мускул, който се уморява след известно изтощение. Щом ресурсът свърши, хората действат импулсивно, водени от желания, пориви и копнежи, за което в последствие съжаляват. Ето 5 фактора, според Psychologytoday.com, които прекъсват самоконтрола и водят до импулсивни реакции:
  1. Изчерпване на егото


Решения, в които има някакъв конфликт, например да впечатлите другите, да отвърнете мило на грубо отношение или да организирате сватба, изтощават егото. Така губите мотивация. В края на дълъг ден хората трудно се въздържат да изядат някое сладко изкушение, отколкото в началото на деня. Това обяснява защо повечето диети се нарушават вечер!

  1. Заетост (познавателен товар)


Колкото сме по-заети, толкова по-импулсивно се държим. В момент на стрес, често забравяме имената на хора, които добре познаваме. Когато умът ни е обременен, краткотрайната памет ръководи изборите ни. Това предполага, че купувачи, които са разсейвани от музика, ще направят повече импулсивни покупки. От друга страна, когато премислим добре, виждаме цялостната картина и не мислим за усещанията.

  1. Стрес


За да се справите със стреса, ви е нужна воля. Ежедневният стрес може да наруши нормалните функции на предната кора на мозъка, която регулира концентрацията, планирането, вземането на решения и разсъдъка. В резултат, губите способност да мислите. Например, напрежението при дълъг изпит (или интервю) често забавя или възпрепятства способността ви да мислите. Това означава да се подадете на напрежението.

  1. Алкохол


Опиянението възпира устойчивостта ви на изкушения и сваля задръжките. Алкохолът намалява самосъзнанието и вниманието, ставате неспособни да вършите няколко неща. Пияните хора губят самоконтрол и ядат, и пушат повече.

  1. Кръвна захар


Глюкозата е важна за силата на волята. Доказателствата сочат, че когато проявяваме воля, нивата на глюкозата спадат, което понижава способността за самоконтрол. Мозъкът изразходва много енергия. Той ползва около 20% от енергията, която тялото ви произвежда. Иронията е, че намаляването на калориите по време на диета снижава производството на глюкоза и имате по-малко воля да устоите на храната.

 

Трябва да се отнасяме към самоконтрола като към важен и изчерпаем ресурс. Точно тази сила на волята ползваме при задръствания, изкусителна храна, дразнещи колеги и недоволни деца. Така, ако устоите на десерта по обяд, ви остава по-малко воля да се справите с досадните колеги по-късно.

Добра стратегия е да се концентрирате върху едно нещо. Имате повече шансове за успех, ако се посветите на една цел. Например, няма смисъл едновременно да почвате диета и да се отказвате от цигарите, ако нямате нужната воля.

И последно, способността за самоконтрол може да се изгради чрез практика. Ако упражнявате ежедневно силата на волята, например да откажете вредната храна, ще имате по-добър самоконтрол с течение на времето. Също така, изтощението на егото може да се предотврати чрез почивка и релаксация. Недоспиването може да доведе до хронично изтощение на егото и лошо представяне.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.