Кои продукти е важно да са Био

Кои продукти е важно да са Био

Кои продукти е най-важно да са Био?


Здравословно и балансирано хранене е нещо към което трябва да се стреми всеки човек, дори и при ограничен бюджет, защото от това зависи неговото здраве, работоспособност и се отразява и на самочувствието. Ние (лично) сме срещу всяка крайност и не всичко, което пазаруваме е в кафяви пликове и на по-висока цена. Преди всичко се стремим да консумираме домашно приготвена храна с продукти от градината, когато това е възможно. Това бе и причината преди години да започнем да отглеждаме пчели, за да знаем какъв мед ядем. Но не може човек да отгледа всичко, особено когато е и на работа. Затова следваме принципа на трапезата е това, което расте в нашите градини и ако сега му е времето, или казано това е сезонно хранене с местни продукти, което е най-икономично при планиране на бюджета.

Каква е истината за супер храните


Био Еко 5 лв връзката


Ако сте решили да преминете на био храни, може да се чудите откъде да започнете - има толкова информация по темата - и толкова малко съгласие сред експертите. Има изследвания, които сочат, че в хранителния състав няма разлика между обикновените продукти и био продуктите. Други откриват точно обратното.

Митът за ползата от органичните продукти е развенчан


Това, което се знае със сигурност, е че органик продуктите са полезни за околната среда и струват по-скъпо. 

Huffington Post се свърза със специалиста по храните Ана Росиноф, за да зададе някои от по-трудните въпроси.
"В тънкокорите плодове и зеленчуци обикновено има най-много пестициди. Остатъчните пестициди крият неизвестни последици за човешкото здраве. Има изследвания, които откриват връзка между приема на пестициди и появата на неврологични смущения, ракови заболявания и други животозастрашаващи болести.  За съжаление броят на коректно проведените и надеждни изследвания е минимален. Част от проблема е отговорността на производителя на химическите препарати. Контролните организации провеждат тестове за безопасност само след като има подадени оплаквания.
Но Работна група за околната среда съставя ежегоден списък с 12 плодове и зеленчуци, които носят най-голямо количество химически остатъци и следователно - които е най-важно да бъдат био. Това са:

1. Ябълки
2. Праскови
3. Нектарини
4. Ягоди
5. Грозде
6. Целина
7. Спанак
8. Чушки
9. Краставици
10. Чери домати
11. Зелен боб
12. Картофи


Ако искате да избегнете пестицидите, можете да търсите тези 12 продукта в био версия. Но ако не можете да си го позволите?

Росиноф припоръчва да белите плодовете и зеленчуците. "Миенето под чешмата също е доказано, че отстранява 9 от 12 пестициди. Изследвания сочат, че внимателното изтъркване на хранителните продукти под течаща вода отстранява повечето химикали. Оцетът е добър в отстраняването на бактериите, но не се справя с пестицидите".
И накрая, ако сте решили да минете на био, знайте с какво се захващате. Не става дума за разлика в хранителния състав на продуктите, а за по-малко пестициди и земеделски практики, които щадят природата. Нещо, което може да е много по-важно за нашите деца и внуци, отколкото в момента осъзнаваме.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.