Дрес кодовете са за този, който може да си позволи да ги спазва


Дрес код е дума, добила особена популярност в последните години. Няма да е излишно да знаем за значението и произхода на този термин. Възникнал като регламент на облеклото в Англия и част от корпоративната им култура, той очевидно се е развил и наложил с времето. Днес дори и ученическите униформи са вид дрес код.

"White tie" е възможно най-тържественото облекло, за случаи, като кралски сватби и балове, нобелова награда или връчване на други високи призове и акредитации. Задължителен е фрака. Както се подразбира, изисква и бяла /копринена/ ръчно връзваща се папийонка, със съответната бяла жилетка. Обувките - черен лак. Часовникът - джобен.

Дамите могат да сложат и тиара, макар, че напоследък отпада като условие. Но задължителна е дългата вечерна рокля, евентуално със шлейф и материя от най-висок клас, на който съответства семпла, но безупречна кройка. По етикет, наметката е кожена и дългите ръкавици са почти неизменна част от такъв тоалет.
Обувките е желателно да са със същия цвят.
И разбира се - скъпоценни бижута.

Наложил се като стандарт за вечерно облекло е "Black tie".
С времето станал не до там ултимативен, той предполага смокинг с дълги копринени ревери, черна папийонка, пояс, и бяла риза за смокинг, евентуално с плисе. Панталонът е със саена лента. Обувките не са лачени. Предимно черни оксфорди. Аксесоарът може да е бутониера, кърпичка или шал.
Смокингът се носи разкопчан.
За разлика от предния случай, дамите могат да са с дълга вечерна или некъса коктейлна. Платът може да е коприна, кадифе, атлас или дантела. Бижутата е важно да имат съответния клас. В аксесоарите присъства театрална чантичка или клъч. Такъв дрес код, предполагат случаи, като чествания и юбилеи, опера, круиз, корпоративно събитие...

dress code


В посока от официални към полуофициални дрес кодове могат да се изброят още много: "Black Tie Optional", "Black Tie Invited", "Black Tie Preferred". Като постепенно освен смокинг, се допуска сако и вратовръзка. Изисква се цветовете на аксесоарите да не са ярки. Ризата е бяла. Дамите отново - с дълга или умерено къса коктейлна рокля.
В посока - полуофициални дрес кодове, постепенно костюмът може да е освен черен, тъмно син или сив. Аксесоарите по творчески подбрани, но без дръзки решения и без излишна атрактивност.
За конни надбягвания, дори шапката може да е вид регламент.
И не само в този случай.

 

В Creative Black Tie обувките могат да са кафяви, допустим е объл ревер и панталонът не подлежи на толкова строг регламент.
За тоалета на дамите ще добавим, че е важно да съблюдават чорапите да са прозрачни и в телесен цвят, в никакъв случай фигурални или цветни. Роклята е важно за сметка на семплостта си, да има безупречна кройка и да няма излишни и прекомерни декорации.

Към полуофициалните ще споменем 'Lounge suit', "Dresscode Informal", "Business Formal", "Business casual", "Casual". Вратовръзката може да отпадне, но макар и да са допустими различни панталони, не допускайте деним. И като цяло вариантите стават повече от изискванията.

Дрес код в офиса


Фани Албайрак за БНР

2015-12-26
sunny