Признаци по които да познаем криза във връзката ни


Защо при някои двойки любовта разцъфтява и укрепва с времето, а други се разделят или с години живеят в нещастен брак? На този въпрос дава отговор психологът Джон Готман (John Gottman). 40 години научни изследвания му помагат като наблюдава някоя двойка как се отнасят един към друг той може почти със 100% вероятност да предскаже дали е бъдат щастливи след години или техните отношения нямат бъдеще.

Тайната на щастливата любов


snow hearth 11

Джон Готман изучава и убийците на добрите взаимоотношения. В своя авторски труд той набелязва 4 основни признака, по които може да се познае края на дадена връзка. Това не означава непременно нейния крах, но със сигурност наличието на някой от тях трябва да се интерпретира като сериозен сигнал за влошаване на взаимоотношенията и предприемането на активни действия за заздравяваването им. Ако все още са налични чувства, не е късно да се избегне „разбитото огледало“... Кои са тези признаци?


1. Критиката

Когато сме критично настроени, обикновено атакуваме качествата на отсрещната личност, това е различно от опита да обясним как се чувстваме при съществуващ проблем или поведение, което не одобряваме и ни наранява. Ние определяме подобно изразяване като обвинения. Когато нападаме другия затова, че винаги оставя мръсните си чорапи по пода, то това е критика. Това не означава обаче да си мълчим при подобен случай, никой не е длъжен да обслужва друг, а просто да заменим с фразата: „Писна ми да правя това вместо теб. Обидно ми е/Неприятно ми е...“

2. Самоотбрана

Когато единият напада и критикува, един от вариантите за поведение на другия, е да се отбранява, защитава. Понякога изпадаме в „обяснителен режим“ и без околните да са имали претенции към нас и поведението ни. В първия случай, заемането на ролята на жертвата, отвръщайки на нападките, игнорирането на забележките, отбраняването, оправданията, не водят до нищо добро.
Решението на проблема се крие в изслушването на партньора и вникването в това, което той казва. Поставянето на етикет върху активното поведение може само да влоши положението, напротив трябва да се направи опит да се разбере източника на стрес за другия и да се поеме отговорност за разрешаването на този проблем.

3. Презрението

Това е следващото ниво в негативна посока след критикуването. Презрението може да бъде изразено по различен начин, като игнориране, с мимика, жестове, използвайки епитети и обидни думи до действия с тялото. Презрението отключва и се намира непосредствено близо до насилието.
Истината е, че при подобно състояние на връзката е по-добре да преразгледаме толерантността си към неприятните прояви на отсрещната личност и заедно се помисли за подобряване на комуникацията във връзката.
Ако искате да съхраните връзката, то трябва активно да работите в насока уважаване на другия, по-добра преценка и признание. Уместно е да се потърси консултант, който да съдейства за осъществяването на позитивни промени в отношенията.

4. Не отлагайте и не протакайте разрешаването

на възникнал проблем във връзката дори под претекст, че ще нараните другия. Понякога при неприятен и нежелан за нас разговор сме склонни и да се изключим, за да не бъдем наранени. Но това не помага, напротив подобно поведение може да се изтълкува от околните като безразличие.

Единственото ефективно действие и начин за разрешаване на конфликт във връзката, дори и не изразен, са разговорите и поставянето и търсенето на решения. От полза е да се даде време на другия, да се предостави повече лична свобода и пространство, понякога и възможност за откъсване от обичайния ритъм на живот. Колкото повече се отлага решението на възникнали ситуации и проблеми във връзката, толкова по-сигурно тя върви към разпадане...

7 признака на приближаващ развод


За начало, в предотвратяването на подобен развой, е достатъчно да подадете ръка един към друг, го погледнете в очите с открито сърце...