Илон Мъск за възпитанието


Кой е Илон Мъск? Предприемач с много планове. Основател на PayPal, Tesla Motors и SpaceX. И добър баща.

Един от най-известните предприемачи в света - Илон Мъск от SpaseX и Tesla, има петима синове от бившата си съпруга Жюстин. Децата му са 11 годишни близнаци и 9 годишни тризнаци. Милиардерът е цитиран да казва, че според него интелигентните и образовани хора трябва да правят колкото може повече деца. Причината е съсвем проста - децата им ще приличат на самите тях. "Така че ние няма да работим за теократично и непросветено бъдеще", посочва той.

На този етап, основна задача на Мъск освен да управлява няколко компании, е и да даде добро възпитание и образование на децата си.

Самият Мъск е роден и израстнал в Южна Африка. В училище той е бил най-малкият в класа. Предпочитал в повечето случаи да е сам, да решава задачи и не обичал спорта. Почти не е имал приятели. Случвало се е често да бъде тормозен от съучениците си.

След развода на родителите си, заживява със суровия си баща. "Той беше много добър в това да направи живота ти ужасен", признава Mъск. Той и съпригата му дълго са възпирали всякакви контакти между децата си и дядо им, който по думите им бил в състояние да унищожи радостта във всяка ситуация.

Всички тези фактори са повлияли върху решенията на Мъск как да образова децата си. Синовете му са посещавали училище за надарени деца в Лос Анджелис, където се влиза само чрез преминаване на специален IQ тест. Но дори и в тази престижна институция, според Мъск, обучението се е провеждало неправилно. Неуспявайки да намери училище, което да отговаря на всичките му изисквания, той сам отваря такова в Южна Калифорния и го нарича Ad Astra (лат. - "Към звездите"). В това училище учат общо 14 деца - всичките на служители от SpaceX.

Elon Musk 1

Elon Musk и семейството му


Ето какви са принципите, по които се ръководи Мъск в образованието на децата.

Учете децата на това, което ги интересува

"Моите синове не могат да изчакат да свърши почивката, за да отидат на училище. Мисля че това е добър показател. За мен училището беше мъчение", казва Mъск. В "Ad Astra" преподават общо трима учители. Тук няма традиционно разделяне по класиве или събиране на децата в произволно съставена програма. Преподава се на базата на това което интересува детето в момента – математиката или езици, или музика... "По-логично е да се свърже учебната програма с това, което детето иска да учи в момента, отколкото то да бъде принудено да минава задължително през всички предмети в програмата", уверен е предприемачът.

Научете децата да търсят сами решение на проблема

Според Мъск е важно децата да се научат сами да търсят начини за разрешаване на проблемите, а не как да използват готови инструменти за тази цел. "Ако искате детето ви да разбере как работи двигателят, не трябва първо да го учите да използва гаечен ключ и да му разкажете всичко за отвертките", казва той. Мъск предлага да се покаже на детето двигателя и то да бъде помолено да го разглоби на части. Опитвайки се да реши проблема, детето само ще подбере инструментите и ще започне да разбира как работят те.

Не ги предпазвайте от трудностите

Мъск се оплаква, че като дете той е преминал през много изпитания и е получил ужасно възпитание, което не би искал за децата си. Това го кара от друга страна да се безпокои, че ги отглежда "в твърде парникови условия". За да го предодврати, той сам им измисля изпитания. Например – поход през уикенда: "Аз никога не бих отишъл на поход по собствено желание, правя го само за да съм сигурен, че поне понякога и те срещат трудности. Също така те напълно сами трябва да се подготвят", разказва той.

Купете на детето си възможно най-много книги

"Едно от най-големите преимущества, които някога бихте могли да дадете на детето си, е да го вманиачите да чете. Последствията от тази зависимост, както в академичнен, така и в личен палн, ще ви поразят", казва бившата съпруга на Мъск. "Вземете детето със себе си в книжарницата и купете всичко, което поиска. Разпръснете книгите из къщата и го оставете само да ги открие", препоръчва Жюстин Мъск.

Научете ги да задават правилните въпроси

Жюстин често говори как да се разгръща творчеството у децата. Едно от условията за успех според нея е способността правилно да се задават въпроси. Детето не трябва да се пита: "Как мога да стана милиардер", то трябва да бъде научено да мисли глобално и да намира уникални решения. Само като се научи да мисли критично и да измисля конкурентни продукти, превръщайки се в това, което никой компютър не би могъл да замени, само тогава детето би могло да постигне успех.

снимки: Bloomberg, на Бг:manager.bg