Ема Морано

Ема Морано

Италианката Емма Морано е една необикновена жена


emma 117
Тя губи първата си любов по време на Първата световна война. Точно преди Втората напуска съпруга си насилник. Това е Ема Морано – последният жив човек от ХIХ век. Морано почина в събота (22 април) на 117 години и 137 дни.


"Нейният живот бе необикновен и ние винаги ще си спомняме силата ѝ да продължи напред”, каза Силвия Марчионини – кмет на Вербания, малко населено място в Северна Италия, където Ема Морано почина, след като живя в три века и две хилядолетия.

Твърда жена, обслужвала се сама чак до 115-ата си година, десетилетия безбрачие и три яйца дневно в продължение на почти един век.

По време на живота на Ема Морано се сменят 11 папи, трима крале на Италия, 12 президента на Италия.

Ема Морано като млада Ема Морано като млада

Ема Морано е родена през 1899 година в община Чивиаско, област Пиемонт в северната част на Италия.

Много независима, тя се разделя със съпруга си насилник след смъртта на единственият им син, който бил едва на няколко месеца. Това се случва през 1938 година, повече от 30 години преди легализацията на разводите в Италия.

След това Морено живее сама по време, в което това не било общоприето. Столетницата е работи във фабрика за чанти от юта, докато навършила 75 години. Чак на 115 си позволява да приеме помощта на медицинска сестра на пълно работно време. Eма живее в малкия си апартамент до Лаго Маджоре – езерото, което Италия дели с Швейцария.

Там тя прие и журналисти от АФП през есента на 2016 година. Между големия шкаф с много картонени кутии върху него и пъстра поредица от картини с църковен сюжет, жената пази дипломата „Доайен на човечеството", както и снимка с доктор Карло Бава с яйца в ръката. Защото са малко диетолозите, които биха препоръчали режима на хранене на Ема Морано.

Когато е на 20 години, точно след Първата световна война, тя е с анемия и получава лекарски съвет да изяжда по три кокоши яйца дневно – две сутринта и омлет по обяд.
Тя стриктно следва тези препоръки и през живота си е изяла над 100 хиляди яйца, преди да открие в последните си години страстта си към бисквитите.

"Ема винаги е ядяла съвсем малко зеленчуци, много малко плодове", разказва д-р Бава, който през последните почти 30 години следи здравето ѝ. Според него дълголетието на пациентката му е генетично обусловено, тъй като много от членовете на нейното семейство са доживявали дълбоки старини.

Хранителният й режим сам по себе си влияе зле на черния дроб, а прахът от ютата във фабриката вреди на белите дробове. "Но при Ема, мисля, че тя би могла да яде чакъл и да живее много дълго", шегуваше се докторът.

Редовността на ежедневието и силният ѝ характер също са помогнали. Възрастната дама така и не се съгласила да стъпи в болница, дори и само за операция на катарактата.
Тя виждаше и чуваше много зле, говореше трудно и прекарваше голяма част от дните си в сън. Но духът ѝ оставаше буден, а чувството й хумор бе голямо.

„Добре ли е прическата ми?”, попита тя преди да духне свещичките за 117-ия си рожден ден през ноември 2016 година.

„Това, което ме впечатлява най-много, е паметта ѝ. Тя не забравя нищо”, разказа тогава Ямила Вергара, колумбийската медицинска сестра, която се грижеше за Ема.

"Лечението ѝ е доброто настроение”, добави тогава тя. „Аз я разсмивам и тя ме разсмива. Смехът е най-доброто лекарство. Тя е много весела!”.

След смъртта на италианката, най-възрастният жив човек в момента е Вайълет Браун от Джамайка. Браун е родена на 10 март 1900 година, посочва GRG (Gerontology Research Group). Според този американски изследователски център, който удостоверява възрастта на дълголетниците по света, известните най-възрастни десет души са само жени. Най-възрастният мъж е на 113 години и е чак на 16-то място в тази класация.

Източник: БГНЕС

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.