Най-възрастната жена в света навърши 117 години


Италианката Емма Морано е една необикновена жена


Чувствам се добре, каза тя на всички, които я поздравиха по случай рожденния й ден,. Сред тях беше и президентът  Серджо Матарарела. В словото си към нея той пише, че това е прекрасно постижение за последната представителка на 19-ти век.

Родена през 1899 година, синьора Ема живее в Паланца, недалеч от град Вербания. От десетилетия хапва по три яйца дневно, бисквити, банани, телешки бульон с фиде – диета, която никой диетолог не би предписал. Но нейното дълголетие е радостен факт за нейни близки и внуците й, които се грижат за  страницата й във Фейсбук.

Тя е единственият човек на света сега, който живее през три века.През своя живот е видяла трима италиански крале, 11 папи и 12 президенти на страната. Рекордното й дълголетие е отбелязано и в "Уикипедия".

Italian woman becomes world's oldest person

Emma Morano, 116, sits in her apartment in Verbania, north of Italy, 13 May 2016. The 116-year-old woman from the northern Italian region of Piedmont, Emma Morano, has become the world's oldest person following the death of the previous holder of the record, US woman Susannah Mushatt Jones, who passed away in Brooklyn, New York on 12 May 2016.  EPA/ANTONINO DI MARCO


Родена на 29 ноември 1899 г., тя е (може би) единственият човек, роден през 19 век, който е жив и днес. На 116 години и почти 170 дни, Морано е родена в градчето Чивиаско в Пиедмонт по време на властването на крал Умберто I.

След скорошната смърт на американката Сузана Джоунс, днес Емма официално е най-старият човек на света.

Рекордът за най-продължителен живот обаче все още се държи от французойката Жан Калмен, която е родена през 1875 г. и умира през 1997 г. на 122 години и 164 дни.

Emma Morano

В свое интервю Емма Морано приписва дълголетието си на проста рецепта - всеки ден тя яде по три яйце, две от които са рохки. Такова е предписанието на местен лекар, когато като девойка тя страда от анемия. Другото обяснение на Емма е, че през по-голямата част от живота си тя е необвързана.

Да ѝ пожелаем още дълги години живот!

Източник: independent.co.uk, снимката е към статията