Елизабет II


Елизабет II  „работи“ като кралица от 1952 г. внушителен трудов стаж, подкрепен от факт като този, че тя е най-възрастния монарх в историята на страната. Тя е символ и запазена марка на Британия, една от основните национални традиции – традиция, която сякаш нищо не може да промени.

Всеки жител на Облачния Албион  всяка година дава сума за поддръжка на кралското семейство, и мнозина не са съгласни с това. Но повечето британци поддържат монархията, независимо от увлеченията на кралицата по градинарство, отглеждане на кучета и коне, лов и още много несъвременни занимания за крале.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Тя е по-голямата от дъщеря на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс),принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

elizabeth 1
Нейно Кралско Величество Елизабет II е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (вкл. Канада, Австралия и Нова Зеландия). Тя е глава на Британската общност, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжените сили и лорд на Ман.

Познанията на  Елизабет II относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“. Чърчил е бил министър и премиер при 4 монарси и е впечатлен и възхитен от знанията и остроумието на Елизабет. Тя притежава чувство за хумор, което ѝ помага да се държи достойно в обществото.

Интересни факти за Нейно Кралско Величество Елизабет II :
1. През 1940 г. прави първото си обръщение по радиото – тя се обръща към децата на Кралството. По това време Великобритания е във война.  През 1976 г. изпраща първия си e-mail от военна база. Присъединява се към социалната мрежа Фейсбук през 2010 г., ноември месец.

2. По време на нейното управление до сега, във Ватикана са се сменили 6 папи, а в САЩ – 12 президенти.

3. През 1993 г. Кралицата решава да започне да плаща данъци.

4.  През 1993 г. Бъкингамският дворец се отваря за посетители. Решението се взема, защото със събраните средства ще може да се възстанови изгорялата част от Уиндзорския дворец.

5. Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии.

6. Откакто е на престола, Кралица Елизабет II е връчила повече от 400 000 отличия и различни награди.

7. Известна е с афинитета си към модата, приемите и пътуванията. Тя е най-пътуващия държавен глава – за времето, в което управлява Кралица Елизабет има 261 визити в 116 държави.

8. Говори френски език перфектно, когато ходи на визити, където се говори френски, не желае да има преводач

9. Кралица Елизабет е първият британски монарх, който празнува заедно със съпруга си диамантената си сватба – 60 години.

10. През 2012 г, британският вестник „Таймс” я обявява за човек на годината.

Управлението на Елизабет II е белязано с не малко трудности, но британците изключително много я уважават. Успяла е да се справи с всяка пречка благодарение на силно развитото си чувство за дълг и любовта си към хората.