Моята любима книга – 2015

Моята любима книга – 2015

Моята любима книга – 2015



Националния конкурс „Моята любима книга – 2015”, организиран от Сдружение „Всичко за книгите“ спечели романа на Стивън Кинг "Търси се”. Романът събра най-много гласове във финалния етап на надпреварата, като се съревноваваше с още седемнайсет книги.
На второ място е книгата "101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова, а на трето е "Дневник от панелните блокове” на Никола Крумов. Малък брой гласове делят "Гатанки от небето” на Ивинела Самуилова от третото място.


Шансовете да заемат почетни места имаха и "Смрък” на Тери Пратчет и "И страж да бди на пост” на Харпър Ли.

knigi 2015

Надпреварата между отделните заглавия беше изключително оспорвана. По няколко пъти в деня се сменяха, защото беше много интензивно гласуването, каза за БНР Стефка Ангелова от Сдружение „Всичко за книгите”.

По отношение на профила на гласувалите, тя уточни, че почти 60% са на възраст между 16 и 34 години:

Това означава младите активни хора, които сърфират в интернет, живеят активно, работят, пътуват. Част от заглавията, които са призьори, показват този профил. 43% от гласувалите са от София, 53 на сто са от цялата страна.

Резултатите са реалистични, смята проф. Владимир Трендафилов. По думите му младата публика е основният читател, те са и по-активни читатели.

Той каза, че е изненадан от втората позиция на книгата "101 отбивки”:

Това е туристическа книга с препоръки. Не очаквах нехудожествена книга да влезе в тройката. От друга страна, пак не съм изненадан, защото ако има нещо нехудожествено, което да привлече хората в днешно време, това ще е или нещо туристическо - и то непосредствено в обкръжението ни, или нещо кухненско.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.