Определиха най-грозния цвят

Определиха най-грозния цвят

Определиха най-грозния цвят


В търсене на това как да се намали тютюнопушенето в Австралия (цените на кутия цигари там са може би едни от най-високи в света – +/- 30 лв за пакет и се продават в такава опаковка, за сравнение в Германия са 5 евро) маркетинг специалисти определиха най-грозния цвят, който се вижда на кутията.

australia cigari

Оказва се, че това е нюанс с номер 448С на „Пантон”. Хората го свързват с „катран”, „смърт” и „мръсотия”.

Проучването направено с цел да се избере най-отблъскващия цвят, за да се сложи на цигарените кутии с цел намаляване на тютюнопушенето. Много често в маркетинга и рекламите се използва т.нар. психология на цветовете, която влия сериозно на обществените нагласи. Най-грозният цвят на света прилича "на смърт", "на мръсотия" и "на смола". Името му буквално преведено е "матов кушет" (opaque couché) и е под код номер 448с по универсалната схема на цветовете на Института "Пантон". Мястото му под слънцето от 2012 г. насам е много специфично - в него са оцветени опаковките на всички марки цигари в Австралия, а скоро и на тези във Великобритания, Франция и Ирландия. Цветът „Пантон 448С” вече е единственият разрешен за тях.


Block colour - the world's ugliest colour. Pantone 448 C Block colour - the world's ugliest colour. Pantone 448 C

Непривлекателността на цвета вероятно се дължи на това, че прилича на диария. Затова от него на хората им се гади”, обясни консултантката Анджела Райт.

Още през 1960 г. консултантът Фейбър Бирън, който получава задача да накара служителите на една компания да не се задържат дълго в тоалетните, използва подобен цвят. И това има ефект.

От „Пантон” обаче не са съгласни да се слага етикет за най-непривлекателен на даден цвят. Изпълнителният директор на института по цветовете Лиатрис Айзман коментира, че всички цветове са равни и че няма такова нещо като най-красив или най-грозен. По думите й всъщност в дизайна 448с се асоциира с дълбоки, спокойни земни тонове и е доста подходящ и често ползван за дивани и обувки. Има го и в модата, защото модата явно вижда красота и в грозното.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.