Вегани искат месоядните да си сменят хранителните навици

Вегани искат месоядните да си сменят хранителните навици
Вегани и вегетарианци се събраха пред Народното събрание на 21 юни 2016 г. на мирна демонстрация-протест срещу убиването на всички животни.

Протестиращите искат промяна в законодателството и “да се приравни убийството на всяко едно животно с убийството на хора. Искаме животът на животните да се третира по същия начин, както животът на хората”, това коментира Никола - един от организаторите на протеста.

Според него яденето на животни е въпрос на избор, но не и за животните, които умират. Затова взимаме тяхната страната и искаме да имат фундаментални права като правото на живот. Никола е на мнение, че в момента животните са като роби и срещу тях се извършва геноцид, а те живеят на места, които приличат на концлагери.

Във връзка с това, че веганите и вегетарианците са малцинство сред мнозинството месоядни, а настояват да се променят хранителните навици на мнозинството, Никола заяви, че настоява за това, защото животните плачат и се борят за живота си.

вегани 2

Друга от протестиращите Йоана Карацанева заяви, че протестира срещу яденето на месо, защото всяка хапка месо, преди това е била живот. Според нея, е нецивилизовано да се яде месо, а в XXI век има достатъчно храни, които да заменят месото по всякакъв начин. Като пример тя посочи протеина, който се съдържа в бобовите растения и в лещата, както и в много зеленолистни растения.

Източници на протеини



Според Карацанева витамините могат да се открият в растителни източници, с изключение на витамин В12, но пък този витамин може да се приема с хапчета.

Попитана, защо от цялата история на човечеството досега за първи път протести срещу яденето на месо се появяват едва сега, тя каза, че проблемът се появява с индустриализацията, когато животните са натъпкани от полянките в места като концлагери и съществуват с една цел - да бъдат изядени.

Първият „Летен Веган фестивал” под надслов: „За хората. За животните. За природата” ще се състои от 23 до 26 юни 2016 г.във Варна.

вегани 1

На 8 май 2016 г. булевард "Витоша" се превърна в своеобразен магазин за човешко месо. Поводът за необичайната проява беше протестната акция на вегани и вегетарианци. „Предлагаха” се хора в тарелки, опаковани като пилета, човек на чеверме и зомбита ядящи месо, бяха само част от акцията.В протеста взеха участие вегани от над 20 страни.


Какво е да си веган? Това е понятие, което  характеризира начин на живот, според който човек живее без да участва в експлоатацията на животни. Веганите са пълни вегетарианци, хора, които се хранят с растителни продукти, но и не използват продукти пряко или косвено получени от използването на животни. Изключват от храната си не само месото, но и рибата, морски дарове, яйца и млечни продукти. Освен по отношение на храната, веганите не използват:

  • изделия от животински произход -кожа, коприна, вълна и др.;

  • пчелен мед

  • продукти с животински компоненти -желатин, глицерин и др.;

  • продукти, които са произведени чрезрафиниране с животински продукти - някои видове захар и пр.;

  • продукти, които са тествани на животни, в т.ч.козметика и др

  • не подкрепят използването на животни за лов или забавление - циркове, зоопаркове и пр.


Използвана информация БГНЕС

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.