За да стане учител, всеки млад човек трябва да има подходящо образование и практика на педагог, работещ с деца - определен минимален брой часове. Но дори и тази подготовка най-често не е достатъчна младите хора, заели се с благородната учителска професия, да се подготвят напълно.

5 октомври е Световен ден на учителя


"За да намали изненадите на бъдещите учители", сайтът Business Insider организира допитване в началото на учебната година по света, молейки опитни учители да споделят какво им се иска да са знаели, когато са навлизали в професията. Над 50 души са отговорили. Сред тях от редакцията избират 18-те най-ценни отговори. Това са 18 истини за учителството:

Политиката играе огромна роля. "Иска ми се да знаех колко е политизирано образованието. Не бях подготвена за това", казва учителка.

Това е много труд. Има огромен брой документация за попълване и работата може да продължи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. По време на учебната година на учителите им е трудно да открият баланса между преподаването и личното време за себе си и близките.

Професията е силно възнаграждаваща. Човек се чувства смислено и много удовлетворен, за разлика от работейки други неща. Някои хора я обикват завинаги.

Работните дни не завършват с училищния звънец. Отново, документацията...

Да си екстровертен може да ти пречи. "Времето, което човек прекарва пред групата, е изтощаващо. Да имаш лош ден увеличава пряко колко дълго ще си "включен" и ще се преструваш, че нямаш лош ден. Училището не е свързано само с това учителят да се прави на глупак пред учениците. Училището е невероятно социална среда, в която имаш хиляди "възможности" да кажеш нещо, за което после ще съжаляваш, пред колеги, администратори, съветници и работници по поддръжката", споделя преподавател.

Да си учител не значи само да преподаваш това, което обичаш. То е най-вече вид мениджърство - да управляваш класната стая преди всичко.

Държат те отговорен за неща, които са напълно извън твоя контрол. "Имала съм ученици, които отсъстват около 50% от времето. Имала съм гимназисти, които са идвали и са ми открадвали неща. Притискали са ме до стени. Отказвали са да си напишат домашната работа. Псували са ме и са казвали сексуални неща за мен. И са тичали в класната стая пищейки. И съм получавала нулева - НУЛЕВА - подкрепа от администрацията на училището. И когато децата неизбежно се проваляха, ми казваха, че аз съм виновна, защото уроците ми "не са били достатъчно ангажиращи", казва учителка.

Ролята на родителите е ключова. Съвет: Градете връзки с родителите толкова, колкото с децата им.

Може да ви разпънат от работа. Понякога учителството е високо експлоатационна кариера. В някои случаи един и същи учител е отговорен за представянето на 100 деца и той преподава няколко различни предмети на срок, случвало се е да преподава до 5 предмета. Често липсват ресурси на училището, въпреки желанието на ръководството да помага. Резултатът е много стрес.

Идеята за сигурност на работното място е илюзорна. "Във всеки момент мога да бъда заменена с всеки друг учител. Годините ми на опит, представяне и връзките ми с училищната общност са без значение. Системата е по-центрирана около това колко работа мога да свърша като количество, отколкото дали товарът е поносим и дали негативността се отразява на способността на учителя да преподава и да живее. Ако той се оплаче, ще бъде заменен. Той може да потърси работа в друго училище, разбира се, но училищата със свободни работни места обикновено са тези с най-големи проблеми в дисциплината".

Трябва да бъдеш гъвкав ежедневно. Плановете за уроци може да се променят 1 час преди часа на занятието. Може да се наложи да преподадеш урока за половин час, защото нещо неочаквано се случва в клас. Или да видиш, че децата не са готови да минат на следващата дейност. Човек лесно може да се разстрои в тези трудни моменти. Но част от професията е да поемеш дълбоко дъх и да осъзнаеш, че дните, в които си учител, никога не минават така, както внимателно си планирал.

Не очаквайте почивки. Ако имате нужда от минута - 2 да излезете извън класната стая - може да ви прилошее, да имате нужда от тоалетната, няма да можете.

Да си учител не е само преподаване, учителите правят много несвързани с предметите си неща, за да помагат на децата.

Човек се тревожи много за някои от децата. "Не бях подготвена да чувам за житейските ситуации на децата - кой е техен настойник, или на какво са били свидетели на такава крехка възраст".

Няма разделение между "На работа" и "Вкъщи". Ти винаги вече мислиш за милите деца, на които преподаваш.

Шефът ти има основно значение. Удовлетворението да бъдеш учител и степента на успеха ти като такъв зависят до голяма степен от това кой е директорът на училището.

Емоционално инвестираш в своите ученици. "Никога няма да успеете да се научите да не ви пука за децата".

Понякога на учителите не им остава никакво време за социален живот. Често те дават от собствената си заплата за децата на други хора.