10 причини защо прегръдката е полезна за нашето здраве


Оказва се, че прегръдката не само е приятна, но и оказва множество позитивни ефекти върху тялото и съзнанието. Този феномен е изучаван дълги години от учени и доказателствата са налице.


Прегръдката укрепва имунната ни система Прегръдки, която трае 20 секунди или повече, имат терапевтичен ефект. Те оказват благотворно влияние върху нашето тяло и ни помагат да се борим с болестите.

Кара ни да мислим по-малко за храна и повече за поддържането на добра форма Прегръдките са израз на подкрепа и емпатия. Те ни карат да се чувстваме обичани и ни помагат да потискаме желанието си да запълваме емоционалните празнини в себе си с вкусна, но вредна храна.

Прегръдките забавят стареенето Те намаляват нивото на стрес и се борят с възпалителните процеси. По този начин те се превръщат в своеобразен естествен механизъм, забавящ стареенето на тялото.

Подобряват настроението Помагат ни да „пренаредим батериите“ и да бъдем работоспособни през целия ден.

Помагат ни да преодолеем пречките пред себе си След като са заредени с позитивна енергия, телата и съзнанието ни могат да преодолеят и най-трудните ситуации.

Правят ни по-щастливи Прегръдките карат телата ни да отделят хормона окситоцин. Той ни изпълва с радост и заздравява емоционалната връзка с нашия партньор или семейството ни.

bashta-dyshterya-pix-1

Борят депресията Прегръдките намаляват отделянето на хормона на стреса (кортизол), но стимулират отделянето и на серотонин (асоциира се с добро настроение и усещане за щастие).

Успокоява нервната ни система Прегръдката действа успокоително както на сърцето, така и на нервната ни система. Тя позволява на нервите ни да се отпуснат. Тялото ни се отървава от натрупаното в него напрежение.

Увеличава самочувствието Прегръдките ни карат да се чувстваме в безопасност. Тя ни прави по-малко податливи на страх и несигурност. Подобна реакция е част от нашите инстинкти – тя ни помага на подсъзнателно ниво.

Помага ни да се изразяваме тогава, когато не можем да намерим подходящите думи Прегръдката е универсален начин да изразим своята любов и подкрепа, без значение от езика, на който говорим!

Прегръдките са важни за всички. Прегръщайте не само своя партньор и децата. Прегръщайте също и приятелите си и домашните си любимци. Прегръщайки сродната душа, ние казваме с езика на тялото, че той не е сам, че има подкрепа, обграден е с внимание, любов и закрила.

За да расте детето здраво и щастливо, родителите трябва да не пестят прегръдките. В основата на прегръдките са поставени всички сложни биомеханизми, които влияят върху бъдещата съдба на човека. Този прост жест има положително въздействие върху здравето на бебето и ще гарантира устойчивост на стресови ситуации и емоционална стабилност в бъдеще.

Източник: BrightSide, photo:pixabay.com