Музикантът Боб Дилън е носител на Нобелова награда за литература за 2016г. Той е първият текстописец, който получава престижното отличие. Дилън, който в момента е на 75 години, е удостоен с наградата заради това, че създаде нов поетичен начин на изразяване в рамките на великата американска музикална традиция, заявиха от шведския Нобелов комитет. Изборът беше посрещнат от изненадани възгласи и ръкопляскания от журналисти, присъстващи на пресконференцията по обявяването на отличието.

Дилън и преди е присъствал сред номинираните, но никога не се е смятал за сериозен претендент. По думите на постоянния секретар на Шведската академия, която обявява носителите на Нобеловата награда за литература, Сара Даниус, песните на Дилън са "поезия за ушите". Днешното отличие е поредната награда за Дилън по пътя му от родния град Дълут, Минесота, до световната музикална сцена.

През 2015 г. Боб Дилън оглави класацията на списание „Ролинг стоун“ за 100-те най-велики автори на песни за всички времена. На второ място е Пол Макартни. Трети е Джон Ленън.


bob-dylan-1

Bob Dylan was named the surprise winner of the Nobel prize for literature in Stockholm today “for having created new poetic expressions within the great American song tradition”.


Той е роден през 1941 г. с името Робърт Алън Цимерман, а музикалната си кариера започва, като сам се научава да свири на хармоника, китара и пиано.

През 2015 г. литературното отличие отиде при авторката от Беларус Светлана Алексиевич за нейните книги в документална стилистика, базирани на свидетелски спомени.

С връчването на наградата за литература приключва т.нар. "Нобелов сезон", през който бяха връчени отличията за химия, физика, икономика, медицина и физиология, както и мир.

Лауреатите на тазгодишните награди ще получат своите отличия – златен медал и грамота, по време на официална церемония в Стокхолм на 10 декември. В същия ден на отделна церемония в норвежката столица Осло ще бъдат връчени отличията на лауреатите за мир.


Bob Dylan - Things Have Changed

Информацията е на БГНЕС