Десислава Генчева - Новата първа дамa


За разлика от все още действащия президент Росен Плевнелиев, чиято съпруга нито веднъж не се появи на обществено събитие, 53-годишният Румен Радев веднага представи публично новата първа дама. Тя се казва Десислава Генчева и е на 47 години. В НДК тя се появи в къс спортноелегантен костюм в синята гама. Тя е почти на възрастта на Мелания Тръмп, различават се много по визия и образование, но и от двете се очаква да се справят добре с ролята на първа дама.

radeviradevi-313.11.2016 г. Новоизбраният президент на България Румен Радев се появи под ръка със съпругата си на пресконференцията в НДК в нощта на изборите. Присъствието е силно дамско, защото вицепрезидент е Илияна Йотова , а председател на БСП – Корнелия Нинова


Радев и Генчева са се оженили през август 2016 г., малко след номинацията му за президент подкрепен от БСП.  Дотогава са били двойка, но не е ясно кога точно започва връзката им. Десислава Генчва беше пиар във ВВС, докато ген. Радев командва военната авиация. Любовта им пламва на работното място, а все още текат проверки дали са били в едно легло, когато генералът я е назначил за пиар. Паралелно новата първа дама е била счетоводител във ВВС.

radevi-1Румен Радев има две деца от предишния си брак  – Дарина (15) и Георги (13). Генчева има голям син от брака си с Георги Свиленски.


„Явно доброто побеждава не само в приказките. Особено, когато сме обединени около смислена кауза! А каузата в случая се нарича България! И е пълна със смисъл!“. Това написа в профила си във Facebook съпругата на Радев, след като стана ясно, че той е новият държавен глава.

Десислава Генчева е завършила английска гимназия, а след това финанси и маркетинг. Определя се като маркетолог, а не пиар. Факт е, че тя пое кормилото на предизборната кампания на своя съпруг Тя бе неотлъчно до него и при гласуването му и на първия тур, и на балотажа.

Ето какво казва Румен Радев за съпругата си в интервю за  epicenter.bg Тя е много непринуден човек. Има една слабост - прекалено умна е за съпруга. Не търпи лицемерие. Надушва фалша от километри, в това отношение радарът й е изключително прецизен. Понякога трудно се съжителства със силен характер, но си струва!“

В същото интервю на въпроса, че първите дами, които досега сме имали – и Антонина Стоянова, и Зорка Първанова, те винаги са казвали, че застават на крачка зад съпруга си, Десислава отговаря: Моето място е до него. Ако терминът “крачка зад него” означава, че са го подкрепяли – аз също го подкрепям във всичко, което прави. Вярвам в неговия разум и в това, че е тръгнал с безкористни помисли към това тежко бреме. Хората от армията са може би най-големите идеалисти в нашето общество. Те дават клетва пред родината и не изневеряват на нея в годините.“

Може би България ще има първата първа дама с професионална визия за поведението на президента и с важна роля в изграждането на неговия медиен образ.

Една забележка от нас: Облеклото – има правила на което съответства деловото облекло – дължина, материи, цветове, бижута. В случая не е добър избора – с дължина над коляно, материя…

И още нещо много важно. Ние не сме избирали първата дама, но тя носи отговорността да представлява страната ни. Примери има, например Мишел Обама.

Допълнение на 15.11. - пост на Lubomir Stoykov във Facebook. Мнението на проф Любомир Стойков е мнение на експерт:
Новият български президент Румен Радев още не е встъпил в длъжност, но личният му живот – и по-специално неговата съпруга Десислава Генчева, вече предизвикват горещи коментари и куп въпроси. От „Коя е новата първа дама?“ през „Може ли да се говори за първа дама в България?“ до „Каква е ролята на първата дама?“. Нормално е да има такъв силен интерес, макар че да се отговори и на трите въпроса не е чак толкова сложно.

На първия въпрос – предстои да научим повече за съпругата на президента Радев, но тя наистина трябва да полага старания, за да отговори на очакванията за адекватност – в поведение, стил и визуална култура.

На втория – най-важния въпрос за ролята на първата дама: тази роля наистина е значителна. Макар и в неформален план, съпругата на президента може да бъде изключително полезна на обществото, пък и на държавата. При това съвсем не единствено като образец за стил, облекло, външност и държане. Тя би могла и е длъжна да се обвърже с големи социални и хуманни каузи (здравеопазването, младежта, безработицата, образованието, борбата с наркотиците и какво ли не още). Първата дама в огромна степен е и първият съветник на президента и в това отношение може да му бъде полезна и с насърчаващи, но и с критични думи, да му помага да не се откъсва от реалния живот, да допринася за добрия му емоционален и духовен баланс...

Третият въпрос е глупавичък, тъй като дори у нас да не е специално и формално регламентирана позицията „първа дама“, като в САЩ, винаги или почти винаги в публичното пространство редом с президента е била и съпругата му (особено при изпълнение на представителните му и протоколни функции) – при това още от времето на соца. Изключение от това през последните двадесет и повече години направи единствено Юлияна Плевнелиева, която абдикира от ролята си на първа дама и отказа да участва в публичния живот на Росен Плевнелиев...За добро ли е било това или не – нека обществото да прецени. При всички случаи ситуацията сега е различна и Десислава Генчева има шанса да бъде достойна и обществено полезна първа дама като съпруга на новия български президент Румен Радев.