Жестокостта на Боко Харам

Жестокостта на Боко Харам
До нас достигат определени новини, филтрирани. Има неща, които трябва да знаем, за да не се случват. Такива са и свързаните с Боко Харам е радикална нигерийска ислямистска секта. Става известна през 2002 г., когато неин ръководител става Мохамед Юсуф. Главна цел на организацията е въвеждането на шeриата на цялата територия на Нигерия и изкореняване на западния начин на живот. На езика хауса, използван в Северна Нигерия, името означава „Западното образование е греховно“. Последователите на организацията носят дълги бради и червени или черни чалми и се молят в отделни джамии.

Боко Харам  носи отговорността за много атентати, за много извършени жестокости.

През 2014 г."Боко Харам" похити над 270 ученички от девически пансион в Чибок, Североизточна Нигерия, изтъквайки доктираната си за налагане на ислямизация над страната и разбиранията, че ролята на жените не е да се образоват, а да раждат деца и да стоят затворени.

 Кадър: Рут Маклеан, Кейп Таун, в thetimes.co.uk.
Кадър: Рут Маклеан, Кейп Таун, в thetimes.co.uk.


Това е история от декември 2016 г. Две момичета на възраст 7-8 години са били използвани като атентатори самоубийци за бомбена атака на пазар в североизточната част на Нигерия, съобщава Би Би Си. При нападението е загинал най-малко един човек, 18 са ранени. То се е състояло в Майдугури, щата Борно, докато пазарът е бил пълен с пазаруващи.

Момичетата са детронирали експлозивите си в разстояние на няколко минути, твърдят очевидци, И двете са убити. Пристигнали са на пазара в рикша. Човек на мястото опитал да ги заговори, мислейки че търсят майка си, но не са отговорили преди взрива.

През 2016 г. армията на Нигерия постигна значителна преднина в борбата си с ислямистката група, която се обявява против западните образование и ценности и проповядва тежко, ограничаващо отношение към жените.boko-haram

Снимка: Панделка в червено и лилаво е завързана на дърво в Ню Йорк след демонстрация през 2015 г. по повод навършването на една година от отвличането от "Боко Харам" на стотици нигерийски девици от пансион. Снимка: Guliver/ Getty Images. 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.