Международен ден на децата с онкохематологични заболявания

Международен ден на децата с онкохематологични заболявания

Децата с онкохематологични заболявания - сървайвъри


След историята на болестта започват историите за победи


15 февруари се отбелязва като Международен ден на децата с онкохематологични заболявания.

Всяка година у нас се регистрират между 150 и 200 нови случая на деца с такова заболяване

На 15 февруари 2017 г. омбудсманът на България Мая Манолова заедно със сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ организира пижамено парти с цел привличане на вниманието на обществеността и отговорните институции към проблемите на децата. Сдружението е създадено през 2010 г., а от 2012 г. е пълноправен член на „Международната конфедерация на организациите на родители на деца, болни от рак“.
Евгения Пушникова, член на Сдружението, сподели пред БНР за трудностите, пред които се изправят родителите. „Лечението трябва да бъде открито рано, за да има успешен завършек. Обикновено заболяването се открива при изследвания след боледуване, настинка или вирусна инфекция, като от показателите става ясно за наличен проблем.“
Лечението в болницата отнема неопределен период от време, в което родителите са до децата си и поради тази причина често са принудени да напуснат работа. В тези случаи държавата не помага на семействата, които се нуждаят както от финансова, така и от психологическа помощ. Поради тази причина сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ през 2015 година създава „Дневен център“ в сградата на ИСУЛ. Целта е да се подобри социалната адаптация на децата и да се преодолеят емоционалните последствия от болестта.
Единствената финансова помощ, която семействата получават, е при успешно завършило лечение, след което децата минават през комисия, която преглежда документите и отпуска помощи. Тези деца се наричат „сървайвъри“. Според Евгения Пушникова един от големите проблеми в България е липсата на регистър, който описва процеса на лечението на всяко дете.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.