Как се появило огледалото

Как се появило огледалото
Първото огледало изобщо не е приличало на това, в което се оглеждаме днес. Дори формата е била различна. Ако днес огледалото е плоско, то някога не е било такова. Хората са се оглеждали в изпъкнали огледала, пише Abdcfact.

Преди да се появи идеята за огледало, хората са се оглеждали единствено в езера и потоци, където са добивали бегла представя за това, как изглеждат. Но понеже водното отражение не е давало напълно бистра представа за нашия лик, а и не винаги сме имали вода под ръка, когато сме искали да с погледнем, сме започнали да се оглеждаме в полирано до блясък вулканично стъкло – обсидиан. Свойството на обсидиана да отразява било открито в Турция преди около 6 хил. г. пр. н. е.

2 хил.г.пр.н.е. пък за огледало се използвали полирани до блясък метални съдове, табли. Най-добрите огледала от този вид били златните и сребърните, но естествено не всеки можел да си ги позволи. Хората са започнали да правят подобни огледала от сплав от мед и калай.

Древните римляни са започнали да експериментират със стъкло. Те изобретили технология, с която разтапяли оловo и го изсипвали в стъклена купа, създавайки отразяващ слой. След това чупели съда и парчетата използвали като огледало. Отражението в тези стъклени фрагменти не е било много ясно, но въпреки това, те са били първите огледала.

Можете ли да си представите вашия ден без огледало? трудно нали?

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.