Парите са опасни за здравето

Парите са опасни за здравето
По банкнотите живеят опасни за човешкото здраве патогени, показа китайско изследване, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА.

Учените анализираха в лабораторни условия микробите върху пари, събрани от болници и метростанции в Хонконг. Те откриха, че част от опасните патогени по банкнотите са Ешерихия коли и Vibrio cholera.

„Накратко, банкнотите играят ролята на среда, която абсорбира бактериите от други среди и потенциалните патогени живеят много добре на повърхността“, каза Цзюн Ли от Хонконгския университет.

money pix

Експертите сравниха микробите по парите с микрофлората от ръцете на доброволците, въздуха в станциите на метрото, питейната вода и морски утайки. Резултатите показват, че банкнотите съдържат най-голямото многообразие от бактерии. Учените също откриха най-висока концентрация на неподатливи към антибиотици гени по тях.

„Голямото количество гени, резистентни към антибиотици, което открихме по банкнотите, е много важно и може да доведе до разпространение на антибиотична резистентност сред хората и в други среди“, добави Цзюн Ли.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.