Тайната на доброто здраве на сърцето е в брака

Тайната на доброто здраве на сърцето е в брака

Щастието в брака е важно за здравето и дълголетието


Учени установиха, че хората със щастлив брак са с по-малки шансове да умрат в период от следващите осем години в сравнение с останалите, пише в. "Дейли мейл" през април 2019 г.

Проучването е на специалисти от университета в град Тилбург, Холандия. Екипът на д-р Олга Ставрова предполага, че щастливо женените двойки са по-мотивирани да водят по-здравословен и активен начин на живот. И обратното - нещастната брачна връзка с партньор, който само гледа телевизия и яде чипс пред екрана, насърчава нездравословните практики.

Проучването установява, че брачното щастие засяга по недвусмислен начин здравето на двойките, независимо от техните социално-икономически и демографски характеристики и от физическата им форма.
Холандският екип е изследвал 4374 хетеросексуални двойки от САЩ на възраст над 50 години.

Бракът е ключов елемент за здраво сърце


Тайната на доброто здраве на сърцето се крие в брака, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от британско изследване, предаде БТА.


В едно от най-мащабните проучвания по рода си, специалисти от медицинския колеж „Астън“ в Бирмингам са анализирали преживяемостта на над един милион души с три основни рискови фактора за болести на сърцето – високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет тип 2, наблюдавани в периода между 2000 и 2013 г.

Резултатите показали, че вероятността хората с висок холестерол да са живи в края на изследването е била с 16% по-голяма, ако те са били семейни. По-висока преживяемост с 14 и 10% е отчетена и при семейните хора съответно с диабет и високо кръвно налягане в сравнение с необвързаните.

Без зависимостта между семейното положение и здравето на сърцето да е напълно изяснена, се смята, че подкрепата, която дават съпрузите, е ключов фактор за повишените проценти на преживяемост.

В частност специалистите допускат, че хората се справят по-успешно с контролирането на рисковите фактори, когато разчитат на помощта на половинките си.

Учените допълват, че необвързаните индивиди няма защо да се отчайват. Въпреки че най-високите проценти на преживяемост са отчетени при хората с щастливи бракове, несемейните индивиди могат да извлекат полза от добрите отношения с близките и приятелите си.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.