Ученици и наркотици

Ученици и наркотици

На вниманието на родителите: Не мислите, че на вашето не може да му се случи, че е имунизрано или защитено. За съжаление, колкото е по-"елитно" училището или по-високо социалното положението - по-висока е вероятността.
Библия за родители


Ученици са засичани да употребяват наркотици още в шести клас. Това обяви Стефан Бакалов от Отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници" на 17.10.2017 г.
Най-често използваната дрога сред българските деца е марихуаната. Тя не е безобидна. Много от употрбилите марихуана се оказват на 4-ти км, в клиниката Свети Наум с диагноза - психоза.


В момента на пазара на наркотици навлиза нов вид дрога - фентанил. Това е вид заместител на хероина, който е изключително опасен, обяснява Стефан Бакалов:

Фентанилът е вид синтетичен опиоид, който в последните две-три години в Щатите специално е взел няколко хиляди жертви. В момента в Европа е доста масов и за съжаление вече има и няколко случаи на засечена употреба и в България.



В медицината фентанил се използва като обезболяващо за онкоболни и действа 100 пъти по-силно от морфина. "Той дори крие опасност при пипане, изключително опасен е за служители, които отварят кашони и пратки. Само вдишването му може да доведе до летален край, дори и в пратката да има 10 грама", допълни Бакалов.

Най-масовият вид наркотици сред подрастващите у нас са марихуаната и амфетамините, обясняват още от Агенция "Митници": Зависи от училищата. Има училища, в които се наблюдава употреба и на хероин. Има и училища, в които предимно се употребяват амфетамини. Вече за марихуаната, за съжаление, това явление е толкова масово, че аз лично не мога да се наема да го опиша.

Ужасът на пристрастяването

Над един 1,4 тона са наркотиците, задържани от Агенция "Митници" от началото на годината до момента. Огромно е количеството на хероина - над 400 кг. В последните месеци на летище София има няколко засечени опита за пренос на кокаин, в повечето случаи наркотикът се пренася транзитно, тъй като у нас пазарът му е малък.


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.