Треска за лалета

Треска за лалета

Има ли някой, който да не знае историята на лалетата. Лалетата в Холандия. Историята и че наричат това първият икономически балон, когато цената на луковиците лалета се е измервала в злато.
И няма как да отминеш филм, който разказва тази история. Но не ходя на кино и не ползвам Замунда (когато не си в Бг има езикова бариера и се променят навици), но този филм влиза в списъка на тези, които искам да видя заради разказаната история, но първо ще е книгата.

Tulip_fever_bookКнигата е издадена у нас от ИК „Сиела” през 2017 г., в оригинал е публикувана преди 20 години.  Филмът „Треска за лалета” на Джъстин Чадуик е в кината у нас в края на октомври.

Годината е 1636-а и Амстердам процъфтява. Търговията кипи, високи къщи се оглеждат в каналите на космополитния град, а кораби носят стоки от екзотични земи. Но странна треска е обзела иначе сдържаните холандци. Тя ги кара да залагат цялото си състояние и да копнеят за огромни богатства. Градът е започнал да търгува с лалета и цените на най-редките сортове са скочили до небесата.

Друга треска обаче обзема художника Ян ван Лоос. За първи път в живота си той е наистина влюбен, но за нещастие – в омъжена жена. Богатият търговец Корнелис Сандвоорт го е наел да направи портрет на семейството му, но Ян не може да свали очите си от неговата съпруга София.

Самата тя копнее за живот напълно различен от този на послушна домакиня, омъжена за праведен калвинист. В лицето на Ян тя открива прозорец към един нов свят на цветове и усещания, които дотогава са й били забранявани. След поредица от необмислени решения София и художникът се оплитат в мрежа от лъжи, която заплашва да ги погълне напълно.

Tulip_fever_1

Tulip_fever_5

„Треска за лалета“ е история за предателство и изкупление, за любов и страст, за преследване на щастието, за изкуството и копнежа по красота и безсмъртие. Дебора Могак се вдъхновява от творбите на Рембранд, на Йоханес Вермер, на Якоб ван Лоо и Есаяс ван де Велде и открива в тях детайли, които ѝ помагат да сглоби своя собствена, изключително жива картина на Амстердам от неговия Златен век.


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.