Внимавайте с лака за нокти

Внимавайте с лака за нокти
За много жени лакът за нокти се е превърнал в нещо задължително, но не е за пренебрегване факта, че той съдържа доказано вредни за здравето съставки. Потенциалните вреди варират от хормонални нарушения до безплодие и повишен риск от рак, предупреждава д-р Ту Куач от Стандфордския университет, цитиран от Daily Mail.

Ето някои от вредните вещества, които се съдържат в лака за нокти:
- Толуен – разтворител, които придава гладко покритие и запазва пигмента. Може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадане и гадене са само някои възможни последствия от лаковете, които не отговарят на стандартите.
- Формалдехид – безцветен газ, който помага да се увеличи срокът на годност на лака. Ако страдате от алергия, контактът с формалдехид може да причини дерматити и дори химически изгаряния. В най-тежките случаи може да предизвика нарушения на сърдечния ритъм, конвулсии и дори рак.
- Дибутил фталат – използва се като ароматизатор. Може да причини ендокринни разстройства, гинекологични проблеми и заболявания на дихателните пътища.

Учени провеждат изследване с участието на 24 жени. 6 часа след като се лакират, при повечето участнички се наблюдават повишени равнища на дифенил фосфат – производно на трифенил фосфат, който се формира в процеса на метаболизма. 10 часа след началото на експеримента, нивата на дифенил фосфат в организма на всички участнички скача до седем пъти над нормата.

manicure pix 2
Как да изберем лак, който не вреди на здравето?


Преди за купите лак, първо обърнете внимание на съставките, пише Bright Side. Някои лакове имат специални обозначения:
- „5-Free“ – означава, че продуктът не съдържа формалдехид, производните му смоли (формалдехидни смоли), толуен, дибутил фталати или камфор.
- „3-Free“ – означава, че не съдържа формалдехид, дибутил фталат и толуен.

Или просто оставете ноктите да дишат и се радвайте на естествената си красота.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.