Закон за съгласието

Закон за съгласието
Който иска да прави секс в Швеция, ще трябва да попита и да получи съгласие. Това предвижда нов законопроект, който се ползва с подкрепата на премиера Стефан Льофвен и за който мнозина в правителството и парламента вече обявиха подкрепа, предават "Дойче веле" и "Ди велт", както и бг медии.

Можете ли да си представите разговор:
- Искаш ли да правим секс?
- Не, благодаря!
Отговорът може да бъде Да или Не, но трябва да бъде по взаимно желание и удоволствие за двамата партньора. Какъв документ е меобходим тук? Има традиции, култура, възпитание...


От 1 юли 2018 г. като съгласие за доброволен секс в Швеция ще се смята само писмено разрешение. Става дума за т.нар. Закон за съгласието. За да се стигне до сексуален акт, трябва да има писмено съгласие. Това важи за сексуални отношения между съпрузи, несемейни, гей двойки, групов секс. Писменото съгласие е необходимо, ако се стигне до съд.

При това трябва да се иска изрично разрешение всеки път, предвижда законът.
"Посланието е просто," каза Льофвен в предколедно обръщение. "Трябва да попиташ човека, с когото искаш (да правиш) секс, дали го иска. В случай на несигурност трябва да го оставиш. Сексът трябва да е доброволен. Ако не е доброволен, е незаконен." Той добави, че новите разпоредби няма да се отнасят само за хетеросексуални мъже, а и за жени, и при хомосексуални контакти независимо от пола. Когато с думи или с недвусмислени действия не е указано желанието на питаното лице за сексуални контакти, последните ще се считат за незаконни.

Управляващите настояват, че мярката ще позволи повече случаи на сексуално насилие да стигат до съда. "Искаме да променим отношението и ценностите в обществото," каза още Льофвен преди няколко дни. Застъпниците на текста подчертават, че той цели да улесни работата на прокуратурата в случаи на сексуално посегателство, тъй като досега беше нужно доказването на насилие или заплахи, за да се стигне до присъда.

Критици смятат, че новият текст няма да доведе до повече присъди, а само ще създаде излишно напрежение. Някои язвително отбелязват, че става дума за "сключване на договор" преди секса, други - че инициативата ще доближи шведското право до шариата, където секс без брак (който предполага съгласие) е невъзможен. В действителност същото разрешение ще трябва да се иска и при дългосрочни връзки, и при сключен брак.

Освен оспорваното понятие за питане и съгласие пакетът законови мерки на дневен ред за правителството включва подобрена подкрепа за жертвите на сексуално насилие, законодателство срещу сексуалната експлоатация и трафика на хора, забраняване на шведски граждани да ползват сексуални услуги в чужбина (това продължава идеите на предишни правителства) и строги присъди за нарушителите.

Швеция е сред европейските страни с най-широко понятие за сексуални престъпления, които често не включват сексуално насилие. Очаква се новото затягане на законодателната рамка - в отговор на кампанията #MeToo, която извади на показ множество случаи на сексуално посегателство в страната - да стане догодина.

ПС: В период на две години 2014-2016 г. работата беше свързана с пътувания до Стокхолм. Това е град в който съм се чувствала сигурна, спокойна… до момента в който видя групи от емигранти, а те са навсякъде, където може да се съберат – в паркове, в Молове, вечер късно, сутрин рано може да видиш много спящи хора по улиците, които през деня са невидими. И това в центъра на един от най-скъпите градове и добре уредена столици в света.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.