За подписване на Конвенцията за превенция на и защита от домашно насилие

За подписване на Конвенцията за превенция на и защита от домашно насилие
Потресаващи разкази за домашно насилие:

  • Убийството на Елена Василева, която на 18 август  2017 г. бе разстреляна публично с четири куршума от съпруга си в София

  • Убийството  на Виола Николова, която през юли това лято бе убита брутално от приятеля си

  • Убийството на 49-годишната Галина. 13 години затвор получи 46-годишният Стефан Стефанов, който я уби с нож и наряза тялото й с моторна резачка, за да прикрие престъплението си (съжителствали са на семейни начила)

  • На оживено кръстовище в град Пещера мъж намушка жена си няколко пъти, а по-късно тя почина от раните си.


Да, такива са новините (не е от роман на ужасите, а новинарски поток). Зачестяват смъртните случаи – резултат от домашно насилие. За това алармират от Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола” и настояват за спешни законодателни мерки, с които да се гарантира защитата на пострадалите.

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие


Средно между 6 и 8 са смъртните случаи годишно при домашно насилие в градовете, в които сдружението работи, а във Варна през миналата 2016 г. тези смъртни случаи са девет. Изнудване, преследване, отвличане и системен психически тормоз на жертвите са сред новите тенденции при домашното насилие, отчитат още от сдружението.

Представителите му настояват до 15 октомври правителството да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие. Документът е подписан от България, но не е ратифициран и не се прилага.

Видове насилие срещу жените


Убийствата на Елена Василева, която на 18 август бе разстреляна публично с четири куршума от съпруга си в София и на Виола Николова, която през юли това лято бе убита брутално от приятеля си, са можели да бъдат избегнати, заяви адвокат Даниела Горбунова. "Ако полицията и прокуратурата бяха реагирали, ако бяха задържали и бяха повдигнали обвинение срещу извършителите, че не са спазвали ограничителните заповеди, тези жени щяха да бъдат живи", посочи тя.
Че институциите неглижират домашното насилие твърди и 35-годишната Клавдия Дали. По думите й, въпреки че вече е разведена и са издадени две ограничителни заповеди, които целят да защитят нея и двете й деца, бившият й съпруг продължава да ги тормози безнаказано. "Последният инцидент е от 5 юли. Извиках полиция. Дойдоха и видяха, че нарушава заповедта, че пребива човекът, който се опитва да ме предпази, беше в нетрезво състояние и с кола... При всички нарушения полицията го пусна да си тръгне безнаказано. Другият проблем е прокуратурата. При всичките ми жалби те се поддават на манипулациите на насилника. Третият проблем е в съда. Няма как в едно семейство да има домашно насилие и децата да не са жертви. Обикновено съдът се произнася, че става дума за конфликт между майката и бащата. Това бездействие на институциите дава на бившия ми съпруг чувство на безнаказаност, но и свободата на продължи да ни тормози. И той го прави", разказа тя.

Растат и случаите на психически тормоз, който се подценява, но може да бъде много опасен, заяви Анна Николова, зам.- председател на Алианса за защита от насилие и посочи конкретни случаи. "Например изработване на макет на гроб и поставяне пред входната врата на жертвата, унижение и злепоставяне във виртуалното пространство, включително подстригване и уриниране върху жертвата, лишаване от сън и храна", изброи Николова.

От сдружението настояват спешно да бъде ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа за превенция на и защита от домашно насилие, популярна като Истанбулската конвенция, както и да бъдат приети промени в Наказателния кодекс, с които домашното насилие да се криминализира.

Всяка трета жена в ЕС – жертва на насилие


25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Денят е по инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и др.), упражнявано върху жени,

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.