Как да преодолеете раздялата

Как да преодолеете раздялата

Как да преодолеете тежка раздяла според науката


Единственият начин, който наистина работи, е да си дадете време.

Дайте си време! Въпреки този стих на Емили Дикинсън

Казват – лекувало времето.
Времето не лекува.
Мъката – като жилите –
със възрастта се подува.

Времето е проверката
за болестта голяма.
То би помогнало само там,
където болест няма.

Това е съветът на биологическата антроположка Хелън Фишер, “Може да дойде ден, в който човекът, спал в леглото ви, вече няма да е там. И вие ще се събудите една сутрин и ще разберете, че вчера не сте мислили за него или нея изобщо”. Всъщност, изследванията показват, че обикновено даваме твърде големи прогнози за времето, което ще ни е необходимо, за да се почувстваме по-добре сред раздяла.

Но има няколко изпитани помощни метода, които да облекчат и ускорят процеса, за да си стъпите емоционално на краката както преди. Ето тези научни съвети, които са препоръчани от специалисти в различни научни области, които изучават човешката емоционалност и поведение:

- Не следете бившия си партньор във Facebook и др социални мрежи и апликации. Оказва се, че тези, които следят бившите си половинки във социалната мрежа, е много по-вероятно да развият сериозно негативни чувства към човека, още повече да го искат обратно и всъщност много да затруднят преодоляването на раздялата .

- Направете списък от пет неща, които бъдещият ви партньор трябва да има, и пет неща, които не трябва да притежава. Ползата от това упражнение е, че може да започнете конструктивно да търсите партньор, който просто да е по-подходящ за вас от бившия.

- Разберете, че въобще не е задължително раздялата да отразява някакви отрицателни черти у вас, това е много важно. Много научни изследвания показват, че способността от справяне с раздялата до голяма степен зависи от начина, по който виждате себе си.

- Запишете си няколко неща, които са били несъмнено полезни като резултат от раздялата. Това ще намали значително стреса от ситуацията и ще ви помогне да отправите поглед напред с положителна инерция.

- Говорете за раздялата. Оказва се, че когато говорите за раздялата и обективизирате и споделяте чувствата си за нея, това по някакъв начин й помага да “излезе” от вас. Направете го.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.