Истерична апнея

Истерична апнея

Какво се случва с тялото и психиката на жена без секс?


Учени най-накрая дешифрираха ръкопис на близо 2000 години и изненадващо разкриха, че съдържа древна медицинска диагноза за това какво се случва с тялото и психиката на жените, когато не получават достатъчно секс, предаде БНР, като цитира БГНЕС.

Древният папирус е бил съхраняван от XVIII век в Университета на Базел, Швейцария. Едва неотдавна обаче учените решили да подновят работата си по разшифроването му.След изследване с ултравиолетови и инфрачервени лъчи се оказало, че единичният папирус, изписан от двете страни, всъщност има няколко слоя, сякаш е бил подготвян за подвързия в книга. След разделянето на отделните страници древногръцкият текст бил разчетен.

Швейцарските учени установили, че става дума за медицински трактат, описващ състояние известно в древността като „истерична апнея“ - състояние при жени, оставяни дълго време без секс.

От други източници е известно, че диагнозата принадлежи древноримски лекар Гален от Пергам, живял в гръкоезична част на Римската империя. Той първи описва важната роля на пулса и кръвообращението в човешкото тяло.

Според учените текстът е на Гален или на неизвестен автор, който коментира диагнозата му „истерична апнея“, което е приемана от Западния свят до Средновековието, но вече не се смята за меродавна. За лечение на „истеричната апнея“ Гален е предписвал на дамите специални билки или ги съветвал да си намерят съпруг.

Подобна диагноза за жени, лишени от секс, се среща и в други текстове, открити в Египет и датиращи 1900 години преди Христа. Хипократ - най-великият лекар от античността, наричан още бащата на западната медицина, също е вярвал в тази диагноза през V век преди Христа.

За пръв път обаче учените откриват точно описание на този древен медицински термин.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.