Хюга – изкуството да се живее

Хюга – изкуството да се живее


Хюга – изкуството да се живее


Или защо датчаните са щастливи хораНеизменно във всички изследвания, които измерват щастието на нациите, датчаните са първенци. При това, има от какво да се оплачат дори те. Например от времето, което обикновено е мъгливо, облачно, дъждовно и съвсем не отговаря на представата за слънчев рай. Или пък от данъците, които са сред най-високите в света.

Интересен факт е, че социалната система в страната среща широка обществена подкрепа. Датчаните не просто плащат данъци – те инвестират в обществото си. Купуват качество на живот.

Има обаче още нещо. Някаква специална съставка, която прави от Дания приятно място, а от датчаните – щастливи хора. Нарича се hygge, което се произнася по невъзможен начин, но за целите на интернационалното щастие, ще го наречем „хюга“. Хюга произхожда от норвежката дума за благополучие. Днес хюга означава да се радваш на малките неща, да оценяваш присъствието на семейството и приятелите си, да си създадеш уют у дома и мир в душата. Хюга не изисква много пари или специална подготовка. Хюга е в детайлите и най-вече в отношението.

Точно за нея разказва Майк Викинг, директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген в своя „Малък наръчник по Хюга. Тайните на датчаните за щастлив живот“. Книгата вече има и българско издание (ИК „Хермес“).hugge_bg-cover

Надникваме в първата тайна от наръчника на Майк Викинг.

Светлина


Нито една рецепта за хюга не е пълна без свещи. Когато попитат датчаните какво най-силно свързват с хюга, над 85% посочват свещи.В датския език съществува дума за „човек, който разваля удоволствието на останалите“ – lyseslukker, което буквално означава „този, който гаси свещите“. Това не е просто съвпадение. Няма по-бърз начин да създадете хюга атмосфера от това да запалите няколко свещи или както ги наричат на датски – lеvende lys, „живи светлини“.

Според Европейската асоциация на производителите на свещи в Дания се изразходват много повече свещи на глава от населението, отколкото където и да било другаде в Европа.

На всеки датчанин се падат около 6 кг восък


за свещи на година. И само за сравнение, всеки датчанин консумира около 3 кг бекон годишно (да, консумацията на бекон на глава от населението е стандартна мерна единица в Дания). Въпреки това ароматизираните свещи не са особено популярни. В действителност Asp-Holmblad – най-старата фирма производител на свещи в Дания, дори не предлага ароматизирани свещи в продуктовия си каталог. Те се считат за изкуствени, а датчаните предпочитат естествени и органични продукти. Всъщност те заемат и челните места в Европа по купуването на биопродукция.

Според проучване, проведено от голям датски вестник, повече от половината датчани палят свещи почти всеки ден през есента и зимата, като само 4% от тях заявяват, че никога не го правят. През декември употребата на свещи нараства почти тройно, като тогава се използва и една специална свещ, която палим само в дните преди Коледа. Нарича се kalendеrlys – предколедната свещ. На нея са отбелязани двайсет и четири чертички – по една за всеки ден от месец декември преди Коледа, което я превръща в най-бавния хронометър за обратно броене в света.

Друг повод, за който има специална свещ, е 4 май, известен още като lysfest – Празник на светлината. На този ден вечерта през 1945 г. Би Би Си излъчва новината, че германските военни сили, окупирали Дания през 1940 г., са капитулирали. Подобно на много други страни, по времето на Втората световна война в Дания също е имало режим на затъмнение, за да не могат вражеските самолети да се ориентират по светлините в градовете. И до днес датчаните празнуват завръщането на светлината,

като слагат свещи на прозорците си


Колкото и да са свързани с философията на хюга, свещите имат и един сериозен недостатък: саждите. Запалването само на една свещ изпълва околния въздух с микрочастици в много по-висока концентрация от тази на трафика на натоварена градска улица.

Изследване, проведено от Датския институт по проучвания в строителството, показва, че свещите отделят повече частици на закрито, отколкото запалена цигара или изпаренията при готвене. Въпреки че Дания попада сред страните с най-сериозна законова регулация, по свещите ни все още няма предупредителни надписи. Никой не иска да дразни фанатиците на тема хюга. В последните години се говори все повече за това колко важно е проветряването на стаите, след като в тях са горели свещи.

Осветлението не се отнася само до свещите. Като цяло датчаните са обсебени от светлината. Веднъж обикалях два часа из Рим с тогавашната ми приятелка, докато намерим ресторант с хюга осветление.

Датчаните внимателно избират лампите и ги поставят на стратегически места, за да създадат успокояващи осветени кътове.

Осветлението е изкуство, наука и цяла индустрия.


Някои от лампите с най-красив дизайн са проектирани през златния век на датския дизайн, например лампите на Пол Хенингсен, Арне Якобсен и Вернер Пантон. Дори да отидете на гости на едва свързващ двата края студент, има вероятност да попаднете на лампа на Вернер Пантон на стойност 1000 евро, поставена в ъгъла на апартаментчето с площ от трийсет и два квадратни метра.

Основното правило е: колкото по-ниска е мощността на лампите, толкова по-хюга светлина излъчват. Светкавицата на фотоапарат има цветна температура около 5500 К (келвина), флуоресцентните лампи – около 5000 К, обикновените крушки – до около 3000 К, докато залезът, горящото дърво или свещ – около 1800 К. Това е и идеалната температура на светлината за хюга.

Най-лесно може да видите на живо как вампири изгарят на слънчева светлина, ако поканите на хюга вечеря група датчани и ги сложите да седнат под флуоресцентна лампа с цветна температура 5000 К. Отначало те ще присвият очи в опит да разберат какъв е този уред за мъчения, който сте монтирали на тавана си. По време на вечерята може да ги наблюдавате как ще се наместват неудобно на столовете си, докато се чешат нервно и се опитват да потиснат тикове, издаващи дискомфорт.

Тази обсебеност от осветлението се обяснява с недостига на естествена светлина през периода октомври – март. В тези месеци единственото нещо, с което Дания разполага в изобилие, е мракът. Летата в Дания са красиви. Щом първите слънчеви лъчи докоснат земята, датчаните се събуждат от зимния сън и се надпреварват да си намерят места на слънце. Обичам лятото в Дания. Това е любимият ми сезон. И сякаш не е достатъчно, че зимите тук са тъмни и студени, а летата – кратки, но в Дания има и по 179 дъждовни дни средногодишно. Феновете на „Игра на тронове“ могат да си представят Зимен хребет!

Именно затова хюга е усъвършенствана до такава висота и се възприема като част от националната идентичност и култура на Дания. Хюга е противоотрова срещу студената зима, дъждовните дни и падналия мрак. Затова, въпреки че можеш да практикуваш хюга през цялата година, именно през зимата тя се превръща не само в необходимост, но и в стратегия за оцеляване. Тъкмо това е причината датчаните да се считат за хюга фундаменталисти.

Неизбежно доброто осветление на една датска стая е много вероятно да се дължи на лампа, проектирана от архитекта дизайнер, познат на всички датчани просто като PH (ПХ – инициалите на Пол Хенингсен).

За изкуството на осветлението той е това, което е Едисън за електротехниката. Подобно на повечето съвременни датчани, PH също бил обсебен от светлината. Някои го наричат „първия в света архитект по осветлението“, тъй като се отдал изцяло на проучването за важната роля на светлината за подобряване качеството на живот и на стремежа да създаде лампа, която може да разпръсква светлина, без да излага хората на директен блясък.

Пол Хенингсен е роден през 1894 г. и е израснал около меките отблясъци на газени лампи. Именно те се превръщат в негов източник на вдъхновение. Проектираните от него осветителни тела използват и доусъвършенстват силата на електричеството, като излъчват меката светлина на газените лампи.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.