Лазаровден e

Лазаровден e
Лазаровден и Цветница са празници, които носят полъха и съживителната сила на пролетта и красотата на първите цветя. Всяка година те предшестват седмицата преди Възкресението като Лазаровден винаги се отбелязва в събота, а Цветница в неделя.
Това са празници свързани със здравето и дълголетието, благоденствието и плодородието.

На Лазаровден Христос е възкресил своя приятел, който лежал в гроба в продължение на четири дни с думите "Аз съм възкресението и животът. Който вярва в мен, и да умре, ще оживее.”

Символиката на върбовите клонки е като един спомен как са посрещали Христос в Йерусалим преди повече от две хиляди години. Раздаването на върба е едно благословение за вярващите хора все едно ние духовно сме присъствали на посрещането на Христос в Йерусалим. На следващия ден е Цветница, нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден или Палмова неделя.

Тази година, заради корона вируса, няма да раздават върбови клонки за Цветница, за да няма струпване на хора, но във всички православни храмове у нас ще бъде отслужена света литургия.


Върбови клонки. Венец от върбови клонки. Букет от върбови клонки с нарциси или с жълти глухарчета. Венец на лазарка, хвърлен в реката – това са част от красивите обреди и традиции от този пролетен празник.


Лазаруването е български обичай, който се изпълнява на християнския Лазаровден. Имало е време, когато улиците на селищата в България са се изпълвали с песните на лазарките. Групи от млади момичета, пременени в невестински празнични одежди, поемали по улиците от ранни зори. Тази традиция съм я виждала как се случва в Бистрица. И на други места в страната. Заслугата е често на местните читалища. Лазарките се отбивали от врата на врата в домовете и пеели своите лазарски песни - благослов за здраве, щастие и берекет. Тези млади момичета, които сякаш водели в домовете пролетното настроение, брали в ранно утро пролетни цветя и клонки, които оплитали на пъстри венци.

Някога казвали, че мома, която не е лазарувала, не може да встъпи в брак.


Но през пролетта на 2020 г. е различно. Животът ни сякаш се пренесе в социалните мрежи и по всичко личи, че и лазарките ще обиколят домовете ни виртуално. Споделете снимка на която има пролетни цветя и момичета пременени като лазарки.

И защото денят е слънчев и топъл, ние отиваме до близката върба да откъснем клонки. Да свием венец и да го сложим на вратата на дома, защото пролетта е дошла. И ще се случват хубави неща!

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.