Опенхаймер

Опенхаймер


През лятото на 2023 г. биографичният филм "Опенхаймер" предизвика силен зрителски интерес по света. Филмът за човека, който ръководи проекта "Манхатън", резултат от който са двете атомни бомби, взривени през август 1945 г. в Япония, е филмът с най-много зрители седмици подред у нас.

Кой е Опенхаймер?

Дж. Робърт Опенхаймер е американски теоретичен физик и директор на проекта Манхатан в лабараторията Лос Аламос по време на Втората Световна война. Често е наричан бащата на атомната бомба.

Роден е в Ню Йорк. Получава  бакалавърска степен по химия от Хараврдския университет през 1925 и докторат от университета в Гьотинген, Германия през 1927, където е учил под ръководството на Макс Борн. След научноизледователска дейност в други институции, се присъедениява в катедрата по физика в университета в Калифорния, Бъркли, където става професор през 1936. Има значителен принос към теоретичната физика, включващи постижения в квантовата механика и ядрената физика, като например приближението на Борн-Опенхаймер за молекулярна вълнова функция, работа върху теорията на електроните и позитроните, процеса на Опенхаймер-Филипс в ядрения синтез, и ранна разработка върху квантовото тунелиране. Със своите студенти той също има принос към теорията на неутронните звезди и черните дупки, квантова теория на полето и взаимодействията на космическите лъчи,

През 1942-та година, Опенхаймер е нает да работи върху проекта Манхатън и през 1943 година е назначен като директор на лабораторията на прокекта в Лос Аламос, Ню Мексико, зает с разработката на първите ядрени оръжия, Неговите водачески умения и научна експертиза са от съществено значение за усоеха на проекта, На 16 юли 1945 година, той е присъстеал на първия тест на атомната бомба Тринити. През август 1945 година, оръжията са използвани срещу Япония при бомбадировките на Хирошима и Нагазаки - единствената употреба към момента на ядрено оръжие при въоръжен конфликт.

През 1947 година, Опенхаймер става  директор на  Института за напреднали изследвания в Принстон, Н Джърси, и оглавява генералния съвещателен комитет в новосъздадената комисия по ядрена енергия. Той лобира за международен контрол върху ядрената мощност за да предотварти ядрено разпостранение и надпревара за ядрено въоражаване със Съветския съюз. Той възразява на разработването на водородната бомба по време на правителствен дебат през 1949-1950 по въпроса и последователно взима позиции върху въпроси относно защитата, които провокират яростта на американското правителство и военни фракции. Po време на втория червен ужас, позициите на Опенхаймер, заедно с неговите предишни асоциации с амеркианската комунистическа партия, води до отмяна на неговия достъп до класифицирана информация последвано от изслушването по сигурност през 1954. Това ефективно приклчва неговия достъп до атомните тайни на амеркианското правителство и с това и кариерата му като ядрен физик. С отнето пряко политическо влияние, Опенхаймер продължава да води лекции, да пише и да работи в областта на физиката. През 1963-та година, той е награден с наградата Енрико Ферми като жест за неговата политическа рехабилитация. Той умира четири години по-късно от рак на гърлото.

Източник: wikipedia.com

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.