Целувката прави сърцето отново младо и скрива годинитеРупърт Брук6 Юли-Световен ден на целувката!


Празникът води началото си от Великобритания и по-късно, през 1988 г. е утвърден от ООН. Празникът бързо печели популярност и започва да се отбелязва в различните краища на света. На този ден в много страни се провеждат различни конкурси, хиляди хора излизат по главните улици на градовете, за да участват в масови целувки.

За значението на целувката са изречени много романтични и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени.

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино.

Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето.

Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е произлязла от маймуните.

От много време различни здравни организации призовават хората да се целуват по-често, тъй като това е полезно за здравето. Доказано е, че докосването с устни провокира доста сложни химически реакции. Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка дори нормализира киселинността в устата - т.е. целувка след ядене намалява риска от кариес. Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Така че целувайте се по-често!

Психолози от Берлинския университет са установили, че дори три 20-секундни целувки от сутринта стигат, за да се поддържа романтичното настроение през целия ден. А наблюдението на сто двойки на различна възраст е показало, че продължителността на идеалната целувка е 3 минути. При това е желателно двамата да се гледат в очите.
Един от рекордите по целуване е поставен от Алфред Волфрам от Ню Бриджстоун през 1990 г. – за 8 часа той е успял да дари с въпросния знак на внимание 8001 жени.

Рекордът за най-бърза целувка е на представителка на прекрасния пол – Барбара Аугустин за 3 часа е успяла да се целуне със 76 мъже.

През 1980 г. японска двойка е поставила рекорд по продължителност на целувка във вода – 2 мин. и 18 сек.

На сушата целувката, вписана в Книгата на рекордите на Гинес, е продължила 17 дни и 9 часа.

Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Така че целувайте се по-често!